El sector crític de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), anomenat ‘Indesinenter‘, i format pels 13 secretaris nacionals que van dimitir del seu càrrec el passat cap de setmana, iniciarà una campanya per recollir signatures i així forçar una assemblea general extraordinària a l’entitat per a fer eleccions al Secretariat Nacional. Tot i que els dimissionaris rebutgen demanar la dimissió de Dolors Feliu, sí que la conviden a “fer una reflexió”, tot insistint a denunciar la “falta de democràcia interna” que hi ha dins l’entitat, així com “irregularitats” i “faltes de respecte”.
El col·lectiu ‘Indesinenter’ ha anunciat aquest dijous, 23 de febrer, en roda de premsa, la voluntat d’iniciar una recollida de signatures per tal de forçar alguns canvis a l’entitat. A la roda hi han participat els exsecretaris nacionals Joan Carles Manzanero, Lluís Sobrevia i Josep Pinyol, que són tres dels 13 dimissionaris del Secretariat Nacional, així com l’exsecretària Elisenda Romeu. També hi ha estat present l’exvicepresident de l’entitat, Jordi Pesarrodona, que els ha acompanyat i donat suport.
Els dimissionaris han remarcat que, contràriament al que s’ha filtrat als mitjans, el motiu de les dimissions no ha estat la llista cívica, sinó que és una problemàtica que “ve de lluny”. Sobre la llista, tot i que ha estat un dels punts on més discrepàncies hi ha hagut, han subratllat que malgrat coincidir a dur-la terme, no es posen d’acord en com fer-la. A ulls dels exsecretaris, les eleccions municipals, espanyoles i europees haurien de ser com “graons d’una escala” que culminés amb els comicis catalans. En aquest moment, es faria un “nou embat” en la lluita independentista, una estratègia que, segons consideren, faria servir la llista cívica com a “revulsiu” del panorama polític”. Així i tot, troben que la llista no pot donar peu a un “quart espai independentista”, sinó que ha de ser el màxim d’unitària possible. Tanmateix, lamenten que el Comitè Permanent no va en aquesta línia, i que l’ANC “tendeix a ser un actor en solitari”. A la vegada, els dimissionaris també critiquen que no s’estan impulsant accions que “creïn un discurs i un estat de tensió creixents”, sinó que només s’impulsen mobilitzacions puntuals, quan el que cal és “un ‘in crescendo’ de campanyes de mobilització que retornin al poble la capacitat de paralitzar el país”.
Amb tot, els exsecretaris han tornat a insistir en la manca de democràcia interna que a parer seu hi ha dins l’entitat, així com “irregularitats” i les “faltes de respecte i insults” patides. Malgrat que no reclamen la dimissió de l’actual presidenta, Dolors Feliu, que a més ja va deixar ben clar que no abandonaria la presidència, la conviden a “fer una reflexió”: “Si en una entitat democràtica algú veu que està qüestionat per més d’un 30% dels seus socis, està obligat, com a mínim, a fer una reflexió”. En aquesta línia, defensen que l’onada de dimissions es podria haver evitat si s’hagués fet una remodelació del Comitè Permanent.