Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

El SAP-Fepol reclama autocrítica sobre la no-detenció de Puigdemont i espera que Parlón no faci una “cacera de bruixes”

El sindicat majoritari veu “innecessari” el dispositiu ‘Gàbia’ i “desafortunada” la roda de premsa d’Elena i Sallent

|

- Publicitat -

El sindicat Fepol dels Mossos d’Esquadra ha lamentat aquest dilluns que el Departament d’Interior no fes autocrítica divendres passat sobre el dispositiu de dijous per detenir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. També ha criticat el dispositiu ‘Gàbia’, en considerar-lo “innecessari”. El secretari general del SAP-Fepol, Pere Garcia, ha dit que el dispositiu no es pot canviar, però cal veure què va fallar perquè no torni a passar. Tot i això, espera que això no perjudiqui el prestigi del cos i que la nova conselleria no faci una “cacera de bruixes” contra agents o comandaments actuals.

Publicitat

El secretari general de SAP-Fepol, Pere Garcia, creu que la roda de premsa de divendres passat del conseller d’Interior Joan Ignasi Elena i el cap del cos, Eduard Sallent, va ser “desafortunada”, ja que les responsabilitats es van derivar “cap a terceres persones” i no es van assumir com la ciutadania i els agents, esperaven, ha dit. Es va fer des del punt de vista “sentimental, no racional”, ha opinat.

Al proper Govern li demana que sigui més proper al cos i que no vegi els sindicats com un “enemic”, sinó com una “eina necessària que també representa el cos”. Per això, admet que la nova consellera ha de poder fer els canvis que vulgui, però espera que tingui en compte prioritats de seguretat, no pas les polítiques. Així, per exemple, creu que s’ha de lluitar contra el tràfic de marihuana i reforçar les unitats d’investigació. “No considerem que hi hagi d’haver una cacera política dins del cos, ja que la policia no s’ha de polititzar, seria perillós”, ha reblat.

Pel que fa als tres agents detinguts per col·laborar en la fugida de Puigdemont, considera que cal confiar en la professionalitat de tots els membres del cos, que cada agent pot fer el que vulgui en la seva vida privada, però ha d’assumir conseqüències disciplinàries o penals si això afecta el cos.

Et pot interessar  Parlon diu que Interior estaria "en condicions" d'assumir la gestió de ports i aeroports l'estiu de 2025

Així, creu que la no-detenció de Puigdemont pot tenir repercussions per la policia catalana, sobretot en el seu prestigi, però espera que no sigui així. En tot cas, ha dit que si el dispositiu va fallar és perquè estava mal planificat.

“Ridícul internacional sense precedents”, segons CCOO

El sindicat CCOO ha criticat el “vergonyós espectacle” en què el Departament d’Interior ha situat els Mossos d’Esquadra després del “dispositiu estèril i ple de dubtes” planificat pel retorn de Puigdemont, que ha situat el cos en “un escenari internacional de ridícul sense precedents”. Segons l’organització, la situació ha provocat un “esgotament mental” a la plantilla “que serà difícil de solucionar en dècades”, també entre comandaments que “no combreguen amb el lideratge polític”.

“No és la professionalitat del cos la que s’ha de posar en dubte, sinó el lideratge polític i policial que ha comès els errors operatius en un dispositiu d’aquestes dimensions”, han subratllat. CCOO avisa que aquesta “desmotivació” arriba en un moments en què el cos “ja no pot més”. Per això, exigeixen un “canvi de direcció política i policial urgent”, amb un “lideratge fort” a la Conselleria d’Interior, una direcció general “exempta de trets polítics”, un comandament del cos “que faci de comandament policial” i una subdirecció general de Recursos Humans “alineada amb les necessitats del col·lectiu i no a les necessitats polítiques”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut