Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024
Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024

El Santander i el BBVA, els bancs espanyols que més financen els fabricants d’armes usades per l’exèrcit israelià a Gaza

|

- Publicitat -

Un informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau assegura que els tres principals bancs espanyols han finançat amb més de 4.000 milions de dòlars les empreses armamentístiques que venen subministraments a l’exèrcit israelià per atacar Gaza. En concret, el Santander hauria prestat 2.442 milions a aquestes empreses, el BBVA, 1.500 milions, i Caixabank, 110 milions. L’informe identifica 15 empreses d’armament que proveeixen d’armes i municions a Israel i una dotzena d’entitats financeres espanyoles, amb qui han mantingut unes 3.600 operacions financeres.

Publicitat

Després d’analitzar un total de 3.606 operacions financeres efectuades els darrers anys (classificables en línies de crèdit, préstecs corporatius, subscripció de bons i compra d’accions) i que s’han produït entre empreses i entitats financeres a nivell internacional i de l’Estat espanyol, identifica fins a 12 entitats financeres espanyoles que han finançat aquestes empreses armamentistes.

En el nou informe ‘La Banca Armada i la seva coresponsabilitat en el genocidi a Gaza. El finançament de les empreses que fabriquen les armes usades a les matances contra la població palestina’ s’estableixen i documenten les connexions que hi ha entre les exportacions d’armes de diferents estats a Israel aquests darrers 10 anys, les empreses d’armes que les produeixen i els bancs que les financen. La investigació del Centre Delàs d’Estudis per la Pau es refereix a aquestes entitats financeres com ‘Banca Armada’ i identifica els seus vincles amb el genocidi a Gaza, apel·lant a la responsabilitat que emana de la injecció de recursos econòmics de les entitats financeres a empreses que venen armes que són utilitzades per l’exèrcit israelià a Gaza i la resta de territoris palestins.

A l’informe es documenten així mateix una sèrie de casos d’ús recent a Gaza d’armes i municions concretes, el nombre de víctimes que han causat i les empreses que les han fabricat i transferit a l’exèrcit d’Israel. La majoria dels casos estudiats corresponen al període que va des del 7 d’octubre del 2023 fins a l’actualitat, si bé s’han inclòs alguns casos previs atesa la seva rellevància, per exemple, perquè són subjectes d’investigacions per crims de guerra.

Et pot interessar  Els bombardejos d'Israel al Líban causen prop de 500 morts i gairebé 1.650 ferits

Entre les entitats financeres analitzades, Santander i BBVA són els bancs que han finançat més els fabricants de les armes que utilitza l’exèrcit d’Israel per cometre el genocidi a Gaza, amb més de 2.442 i 1.500 milions de dòlars, respectivament. CaixaBank, amb un volum de finançament inferior (110 milions de dòlars), també es troba en aquest rànquing, seguit d’altres bancs estatals com Ibercaja, Banco Caminos o Banca March, que han finançat set d’aquestes empreses.

“Tenint en compte que la majoria de la població espanyola se solidaritza amb la lluita del poble palestí i s’oposa fermament al genocidi a Gaza, els bancs que amb els seus diners i els dels seus clients donen suport al complex militar-industrial israelià han d’assumir-ne la part de responsabilitat i cancel·lar totes les operacions que puguin estar relacionades amb els crims de guerra comesos per l’exèrcit israelià”, declara Max Carbonell, també investigador del Centre Delàs i coautor de la publicació.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut