El Tribunal Suprem del Regne Unit posa traves a la celebració d’un referèndum per la independència d’Escòcia. El tribunal ha sentenciat que les institucions escoceses no poden convocar un referèndum sense acord amb el govern britànic.
En una decisió que s’ha pres per unanimitat, argumenta que la convocatòria d’un referèndum forma part dels “afers reservats” i que Escòcia “no té el poder de legislar” sobre aquestes qüestions, reservades al parlament britànic. A més, els magistrats han rebutjat l’argument del govern escocès que la votació seria “consultiva” i no tindria cap efecte legal sobre la unió.
La decisió del tribunal arriba poc més d’un mes després que se celebressin les dues vistes en què les parts van explicar el seu posicionament. El govern escocès va defensar que era “d’interès públic” aclarir la qüestió.
Conseqüències polítiques importants
Com consideren que sí que tindria conseqüències, la convocatòria del referèndum està reservada únicament a Westminster. “Un referèndum legal tindria conseqüències polítiques importants pel que fa a la unió i el parlament del Regne Unit”, apunta el tribunal, tot assenyalant que el resultat mostraria “l’expressió democràtica” dels escocesos.
La sentència també tomba l’argument del govern britànic que defensava que el tribunal no havia de resoldre la qüestió plantejada pel govern escocès en tractar-se “d’hipotètica”. Els magistrats consideren que sí que han de respondre a un dubte que és “d’importància pública” i que determinarà els següents passos de les autoritats escoceses. “La referència no és ni hipotètica ni acadèmica ni prematura”, apunta.
El govern escocès va portar el cas a la justícia davant la negativa del govern britànic d’acceptar un nou referèndum d’independència. La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va anunciar al juny els seus plans de fer una votació no vinculant sobre la independència el 19 d’octubre del 2023. Sturgeon va subratllar en aquell moment la voluntat de pactar amb Londres una consulta “legal”.