El regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, defensa en una entrevista a l’ACN que cal “eliminar” del districte aquelles activitats que “no aporten res” i cita com a exemple la venda de carcasses de mòbil. El futur del districte, assegura, s’ha d’encaminar cap a potenciar activitats “que són necessàries” i “eliminar” les que “no aporten res”. A través del Pla d’Usos, diu, s’ha de mirar com eliminar o “restringir” aquestes o altres activitats econòmiques, com els locals de records o ‘souvenirs’, que sota el pretext d’un epígraf venen articles “bastant significatius”. D’altra banda, Batlle referma que cal desallotjar l’antiga escola Massana i recuperar-la igual que es va fer amb la Tancada migrant: “Aquí no hi ha massa coses a discutir”.
“Vendre carcasses de mòbils quina aportació té?”, es demana Batlle, que alhora es pregunta com aquests establiments es poden pagar lloguers de 5.000 euros al carrer Comtal o Santa Anna i demana la implicació de l’Agència Tributària per esclarir-ho.
El Pla d’Usos servirà també per identificar “bé” algunes activitats. Per exemple, recorda que es va fer una suspensió de llicències en la venda de llavors, ja que arran d’una queixa del gremi de floristes es va veure que estaven proliferant les llicències de floristeria per vendre productes de CBD. “Ara hi ha un epígraf específic i aquest epígraf suspèn la licència d’aquest tipus d’activitats”, comenta. Així, ara l’Ajuntament es dona prop de dos anys per veure de quina manera es regula el conjunt d’activitats permeses o no en una de les zones més congestionades de la ciutat.
Objectiu: recuperar l’antiga Massana
Batlle fa valdre la “gran transformació” de Ciutat Vella impulsada pels alcaldes Maragall i Clos i que va traduir-se en “una actuació integral” que comportava accions urbanístiques, socials, educatives o sanitàries. Des de llavors, admet, hi ha hagut “un cert punt i a part i una degradació d’algunes parts” del districte. Per això, creu que cal recuperar “l’esperit” amb el qual es va emprendre la reforma a finals dels anys vuitanta i al llarg de l’any 90. Així, parla de potenciar activitats des del punt de vista de l’habitatge, polítiques urbanístiques i socials i que Ciutat Vella recuperi “dignitat i força” allà on s’ha perdut.
El regidor es mostra convençut també de les passes fetes per l’Ajuntament per recuperar l’antiga Massana. “Va haver-hi una ocupació absolutament il·legal”, diu Batlle, que creu que res justifica l’ocupació de l’espai el 2020 per part d’entitats i moviments socials del barri. “Ja farem les polítiques socials si convé, però les farem acordades i dirigides des de l’administració”, diu.
Segons ell, aquest espai s’havia degradat i cal recuperar-lo igual que es va fer fa uns mesos desallotjant la Tancada migrant, que també forma part del mateix complex. “Tot això ho inquirim en un procés de recuperació d’una zona molt crítica i sensible, que són els jardins de l’antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que volem que recuperi la dignitat”, assenyala. “No hi ha massa coses a discutir”, diu en relació amb el desallotjament de l’antiga Massana, encara sense data fixada en el calendari.
En relació a Can Vies, espai ocupat i autogestionat a Sants des del 1997, la previsió de l’Ajuntament és obrir un procés participatiu al veïnat i agents clau del barri. Preguntat per Can Vies -que no s’ubica al districte del qual és regidor Batlle-, defensa “regularitzar” una situació “irregular” i que la situació es reverteixi i tingui un “ajustament a la legalitat urbanística”.
Oci nocturn i turisme
En relació amb l’oci nocturn i el turisme, que afecten especialment Ciutat Vella, Batlle diu que cal veure com s’organitza l’oci nocturn i agraeix el suport del sector per controlar els accessos i entorns i minimitzar les molèsties en zones de més concentració. “Hi ha zones de la ciutat que hi ha uns nivells de soroll i de molèsties que els ciutadans no tenen per què aguantar”, reconeix.
El regidor admet que Barcelona té un problema respecte a l’oci nocturn: “És una ciutat petita, atapaïda, i que no té espais de descompressió”. Fa uns anys, comenta, hi havia grans polígons lúdics a l’àrea metropolitana i moltes discoteques fora de la ciutat, però han anat tancant, fet que provoca sovint una concentració a la capital catalana. Per això, creu que cal analitzar on es col·loquen aquest tipus d’activitats o plantejar ajuts puntuals per insonoritzar una habitació o dormitori.
Sobre el futur de les discoteques del Front Marítim, Batlle diu que el debat continua obert i caldrà parlar-ne amb la Generalitat i l’Estat, aquest darrer titular d’una part dels espais. Segons ell, en els últims anys el grau de molèsties a la zona ha disminuït “de manera molt significativa”.
Quant al turisme, Batlle destaca que Barcelona viu xifres “de rècord” i cal evitar que hi hagi un punt de “saturació”. Això s’està corregint, menciona, a través d’accions a Ciutat Vella com la pròrroga de les limitacions de grups turístics a 20 persones per grup. A més a més, però també destaca de quina manera es regula la presència de creueristes a la ciutat i posa en valor la suspensió de llicències de pisos turístics.