Falten només tres dies perquè es constitueixi el Congrés de Diputats de Madrid i la seva Mesa, després que el passat 23 de juliol se celebressin les eleccions generals, els resultats de les quals han donat a l’independentisme català la clau de la governabilitat espanyola. Les negociacions entre el PSOE, Sumar i Junts i ERC han avançat al llarg d’aquests dies, però unes declaracions del president a l’exili Carles Puigdemont han posat nerviosos els socialistes, que s’han afanyat a respondre-les.
Puigdemont ha expressat a través de Twitter que la proximitat a les cites clau, com l’és el pròxim dijous 17 d’agost, ha fet aflorar el “nerviosisme” del PSOE, fet que fa pujar la “subhasta” i “es disparen les especulacions”. Davant aquestes declaracions, la ministra en funcions i portaveu del partit, Pilar Alegría, ha replicat que “pot ser més oportú el diàleg i la prudència que parlar de subhastes de cap mena”.
Alegría ha assegurat que “quan parlem de prudència, quan parlem de diàleg, quan parlem de discreció, hi ha termes que no hauria de formar part d’aquest diccionari“, en referència al concepte “subhasta” emprat per Puigdemont. La ministra en funcions s’ha aferrat a aquesta “prudència” i “discreció” per les converses que queden. De fet, els socialistes es mouen en aquesta “discreció” ara per ara respecte a la presidència de la Mesa del Congrés, evitant parlar de noms després de la renúncia de Meritxell Batet a repetir com a presidenta. Aquest dimecres al matí es reunirà l’executiva a Ferraz per aprovar els candidats definitius i els portaveus parlamentaris.
“Venim d’una legislatura complexa i complicada, on hem demostrat la capacitat de diàleg, un diàleg que cal fer dins la discreció i la prudència que requereix” la situació, ha insistit la portaveu del PSOE.
La sessió de constitució del Congrés dels Diputats tindrà lloc aquest dijous a les 10 hores. Els blocs conservador i progressista hi arriben empatats. Sobre el paper, el PSOE i Sumar en tindrien quatre representants, i el PP i Vox quatre més. El novè membre, que es disputarà amb la presidència del Congrés, farà decantar la balança. La presidència s’elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple entre els dos candidats més votats.
El PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC. En aquest escenari, els 7 vots de Junts per Catalunya, així com el de Coalició Canària, seran determinants.