El govern espanyol ha acordat aquest dimarts retirar la tramitació parlamentària dels objectius d’estabilitat que s’havien de votar dijous al Congrés, segons fonts de la Moncloa. El ‘no’ de Junts, que la setmana passada va tornar a advertir que no donaria suport al mateix projecte que ja va rebutjar al mes de juliol, ha precipitat la decisió d’endarrerir el debat de la senda al Congrés, on el text no disposa ara de prou vots per prosperar. L’objectiu de la Moncloa és guanyar temps per intentar assolir un acord amb el partit de Puigdemont, amb qui els negociadors del PSOE es van reunir divendres a Suïssa.
El govern de Sánchez busca esquivar una nova derrota parlamentària (ja en van 35 aquesta legislatura) que afectaria, a més, una llei troncal del curs polític, perquè la senda de dèficit marca les línies mestres dels pressupostos generals de l’Estat que cal aprovar abans de cap d’any. Ara per ara no hi ha data perquè la senda torni a la cambra baixa.
Segons fonts de l’executiu espanyol, es tracta “d’esgotar totes les possibilitats per assolir un pacte que seria beneficiós per a totes les comunitats autònomes i els ajuntaments”, i el govern espanyol “no es resigna a que la irresponsabilitat del PP generi un perjudici greu” per a aquestes administracions, que “perdrien gairebé 12.000 milions de marge pressupostari si no s’aprova una nova senda”.
“La retirada de la tramitació és un exercici de responsabilitat d’un govern que mira per l’interès general per assolir un acord beneficiós per a la defensa de l’estat del benestar”, sosté l’executiu.
Al mes de juliol Junts ja va votar en contra de la senda, fet que va provocar que caigués per la suma dels seus vots amb els del PP i Vox. En les últimes setmanes la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras, ha apuntat que la seva formació està disposada a negociar, però no acceptarà imposicions.
Els diputats de Puigdemont van insistir la setmana passada que si el govern espanyol “no compleix amb Junts” no disposarà dels seus set vots indispensables per confirmar majoria al Congrés. “Nosaltres negociem peça a peça, i si no compleixen no hi ha vots”.
Les mateixes fonts admeten, però, que hi ha “un abans i un després” de l’episodi del 8 d’agost en què Carles Puigdemont va aparèixer a Barcelona coincidint amb la investidura de Salvador Illa. Retreuen a l’executiu que en comptes de centrar els esforços en el compliment de la llei d’amnistia plantegés un escenari de detenció de l’expresident de la Generalitat.
El passat dijous la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va demanar a Junts que “recapaciti”, i va assegurar que s’estaven “bastint ponts” amb la formació de Puigdemont.
I divendres una delegació encapçalada pel secretari d’Organització del PSOE es va reunir amb Puigdemont a Ginebra. Les converses, segons fonts de Junts no van permetre avançar per assegurar els vots d’aquesta formació a la senda.