Pactar una llei d’amnistia pels encausats pel referèndum de l’1-O és una de les principals reclames dels partits independentistes catalans per tal de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, el PSOE, que depèn dels vots de Junts, evita fer servir el terme “amnistia” i, ara que Sumar ha anunciat que presentarà l’informe jurídic sobre l’amnistia el dimarts vinent, els socialistes s’han afanyat a desvincular-se de l’informe.
El ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, ha insistit que l’informe jurídic sobre l’amnistia “és de Sumar i no del PSOE”. “És una posició respectable, però no és la nostra“, ha argumentat Bolaños, sense ni tan sols aclarir si la seva formació ha rebut l’informe. D’altra banda, Bolaños també s’ha referit a la tasca de negociació amb Carles Puigdemont de cara a la investidura expressant que encara s’esperen “setmanes intenses de contactes i negociacions”.
“L’objectiu ha de ser aconseguir un govern amb estabilitat per tenir quatre anys més d’avenços”, ha reivindicat el ministre, en la mateixa línia en què va expressar-se el passat dijous, 5 d’octubre, Pedro Sánchez. En aquest sentit, Bolaños no ha confirmat que el PSOE s’estigui preparant per enviar un membre de la seva cúpula a Waterloo per reunir-se amb el líder de Junts, Carles Puigdemont, per a negociar. De la mateixa manera, tampoc ha matisat si Illa seria l’interlocutor en aquestes converses, tot i que ha assegurat que tindrà “un paper fonamental” i que hi mantindran “contactes molt estrets”.
“Hem fet pública la comissió negociadora, som set companys que treballarem en equip durant aquestes conversacions”, ha assegurat el ministre. I ha matisat que el treball intern “és compartit”. “Serem molt discrets en el repartiment de les tasques”, ha argumentat. Dins de la comissió, anunciada aquest dimecres pel PSOE, hi ha també María Jesús Montero, Santos Cerdán, Pilar Alegría, Hana Jalloul, Óscar Puente i José Ramón Gómez Besteiro.