Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El PSOE aposta per un finançament que tingui en compte les “singularitats” i combati el “populisme fiscal” del PP

La ponència del 41è Congrés defensa la necessitat de "blindar" l'avortament i el matrimoni homosexual en la Constitució

|

- Publicitat -

La ponència marc del 41è Congrés Federal del PSOE aposta per un sistema de finançament “més just i sostenible” que tingui en compte les “singularitats territorials” per afrontar “noves realitats demogràfiques i climàtiques que exigeixen més nivells d’inversió en serveis bàsics i infraestructures”. Segons el document, de 76 pàgines, cal que aquest nou model aprofundeixi en la “coresponsabilitat” de les comunitats autònomes i posi punt i final al “populisme fiscal” dels governs autonòmics del PP, que abaixen els impostos “a les seves elits econòmiques” mentre demanen “més fons al govern central”.

Publicitat

El document marca la direcció de les polítiques dels socialistes per “aprofundir en el procés de federalització de l’Estat”. Cita com a referència la Declaració de Granada, i apunta a la necessitat de desplegar “eines federals de coordinació, harmonització i participació territorial”.

“És necessari millorar la claredat del repartiment competencial, el paper del Senat com a cambra de representació territorial o institucionalitzar les relacions entre comunitats autònomes”, diu.

En aquest marc, assenyala el nou model de finançament com a eina per respondre als desafiaments i avançar cap a una “federalització justa i solidària”, amb un model autonòmic “més descentralitzat i amb més capacitat d’integrar la seva diversitat”.

Per això fixa com a objectiu per al 2030 “reduir a la meitat la diferència de recursos per habitant ajustat que rep cada comunitat autònoma del sistema de finançament”. Recorda que avui la bretxa entre la comunitat millor i pitjor finançada és del 30%.

També marca com a fita per d’aquí a sis anys “impulsar la convergència de la renda per càpita entre totes les comunitats autònomes”.

El nou model de finançament, segons el PSOE, augmentarà els recursos disponibles de totes les comunitats, i també suposarà una “revisió de la composició i harmonització de la cistella de tributs per evitar la competència a la baixa en impostos com el de Patrimoni, Successions o els trams més alts de l’IRPF”.

A més, afegeixen, el nou model ha d’optimitzar el càlcul de pagaments a compte i retencions de l’IRPF “perquè l’impacte de les decisions de les comunitats autònomes sigui més immediat”, i ha de “modificar la fórmula de la població ajustada per millorar el càlcul de necessitats i de la capacitat fiscal normativa”.

El model, sostenen els socialistes, també ha de permetre una negociació per alleugerir el deute públic de les comunitats autònomes generada durant la crisi financera, i federalitzar la direcció de l’Agència Tributària “per donar més capacitat de decisió a les Comunitats Autònomes i desplegar una estratègia en xarxa amb les hisendes autonòmiques”.

Es tracta, segons el PSOE, de “compatibilitzar multirealitat i bilateralitat amb un comú denominador del sistema perfectament conciliable amb l’acord, que no privilegi, de tractament de les singularitats i el manteniment de la solidaritat a igual esforç fiscal”.

El nou sistema, segons els socialistes, permetrà “un repartiment més just del finançament, tancarà el camí al dumping fiscal, i inclourà la creació d’un autèntic Fons Autonòmic per a la reindustrialització i la convergència de les rendes entre comunitats autònomes”.

Entre altres mesures, el PSOE també proposa augmentar la lluita contra l’evasió fiscal dels “megarics” i establir un tipus marginal mínim del 50% a la tarifa general de l’IRPF a partir dels 300.000 euros anuals.

Blindatge dels avenços socials en la Constitució

El document també aposta per “blindar” en la Constitució alguns dels avenços socials assolits en les últimes dècades com el dret a l’avortament, el matrimoni homosexual, el caràcter públic de l’habitatge protegit i la revalorització obligatòria del Salari Mínim per sobre del 60% del salari mitjà.

També per obligar per llei les grans empreses a “repartir una part dels seus beneficis entre els treballadors”, com ja es fa a França, i crear un “escó ciutadà” al Congrés dels Diputats i al Senat com a espai de representació directa de la ciutadania.

Mesures “ambicioses”

El passat 9 de setembre, al Comitè Federal del PSOE, Pedro Sánchez va demanar al partit que portés al seu 41è Congrés propostes “ambicioses” i “sense complexos” en defensa de la transformació de l’Estat. Una petició que els socialistes han recollit en 15 mesures que apareixen a la introducció de la ponència marc amb l’epígraf “alguns impossibles que aconseguirem”.

El primer és aquesta modificació de la Constitució per introduir-hi conquestes socials de l’última dècada. “Blindarem els avenços aconseguits davant l’ascens de la ultradreta, de manera que hagin de ser observats i respectats en cada moment i territori, independentment del signe polític que governi”.

Formació contínua per als treballadors

Entre els 15 punts també hi ha una substitució de l’actual esquema de polítiques actives d’ocupació per un sistema integrat de formació contínua al llarg de la vida que permeti “actualitzar i transformar les competències de les persones treballadores i desocupats”. A més, aposta per integrar de forma progressiva el model de formació dual a tots els graus universitaris i titulacions de Formació Professional “perquè tot l’alumnat combini la seva formació teòrica amb una experiència pràctica a empreses, entitats públiques i ONG”.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional demana al Suprem que investigui Ábalos pel 'cas Koldo'

També proposa la creació d’un programa estatal de beques que permeti als joves amb millors expedients i rendes familiars mitjanes o baixes “dedicar un temps a preparar una oposició als principals cossos de funcionaris de l’Estat”.

Prohibició de convertir habitatges residencials en turístics

En matèria d’habitatge, el PSOE vol prohibir la conversió d’habitatges residencials en habitatges turístics i de temporada a les zones on hi ha alta demanda. L’objectiu és “desincentivar l’especulació, contenir els preus i garantir el dret de la ciutadania a una llar”.

Ajuda Universal per a la ciutadania

Els socialistes també proposen integrar totes les prestacions no contributives del sistema, és a dir, l’Ingrés Mínim Vital, l’atur, les beques i les ajudes a les famílies, en un mecanisme únic que permetrà “agilitzar tràmits, estalviar costos i assegurar que tothom rep les ajudes que li corresponen”.

També promet establir un pla de ‘leasing’ de vehicles elèctrics “a un preu significativament més baix que el del mercat” i “sense quota inicial”, i crear la figura del “Defensor de les Generacions Futures, un encarregat d’analitzar l’impacte dels desequilibris ecològics, socials i econòmics, i de protegir els interessos de les futures generacions”.

El document recorda que els “grans avenços socials, econòmics, mediambientals i feministes” de l’Estat “han succeït sempre sota el lideratge polític del PSOE”. “La socialdemocràcia ha inspirat la societat espanyola com cap altra ideologia política i ha construït un país modern, obert i pròsper que som avui”, sosté.

En aquest sentit, fixa quatre reptes, el primer dels quals és impulsar un model de creixement “diferent” que s’allunyi d’un sistema basat en “capitalisme financer, el creixement demogràfic, l’expansió del comerç internacional i l’ús lineal i abusiu dels recursos naturals”. Són motors que fins ara, segons el PSOE, “han permès assolir nivells de prosperitat sense precedents”, però que “han generat distorsions econòmiques, desigualtats socials i una degradació mediambiental que no pot continuar”.

Segons el document, és hora de desplegar “una economia més humana en la qual els béns i serveis essencials com l’aigua, l’educació, la salut o l’habitatge no estiguin a mercè dels mercats, en què la cooperació imperi davant la competició i en la què l’objectiu principal sigui el benestar de la majoria, i no el lucre desorbitat d’uns quants”.

El segon gran eix de la ponència és l’emergència climàtica. Adverteix que en els pròxims anys el canvi climàtic “alterarà greument els nostres patrons meteorològics i ecosistemes”, i “si no fem res, les sequeres, incendis, danes i inundacions es tornaran més freqüents i destructives”. En aquest sentit, recorda que l’aigua “escassejarà en molts territoris” i sectors clau com l’agricultura i el turisme patiran danys milionaris.

Per combatre aquests fenòmens mediambientals, segons el PSOE, l’Estat “haurà de reduir dràsticament les seves emissions de CO2, redissenyar les seves ciutats i infraestructures i canviar la forma com es relaciona amb la natura”.

El tercer repte que marca la ponència és la transformació de l’ordre global, perquè “les regles, institucions i equilibris” que han funcionat des de 1945 “estan canviant de forma accelerada” i proliferen “guerres comercials, conflictes armats i vulneracions de drets humans” mentre es qüestiona les Nacions Unides i el sistema multilateral.

Per això aposta per crear una “nova arquitectura internacional” amb “institucions renovades, nous acords i instruments més eficaços per poder afrontar junts els fenòmens globals com l’emergència climàtica, la pobresa, la violència, el govern de la Intel·ligència Artificial o els fluxos migratoris”.

El quart eix de la ponència és la resposta a l’ascens dels “valors autoritaris i de la internacional ultra”. “L’extrema dreta europea ha multiplicat per dos la seva base electoral en l’última dècada, i ha entrat en centenars de governs nacionals, regionals i municipals, sovint de la mà de la dreta tradicional, que ha traït els seus propis valors per copiar els de la internacional ultra i blanquejar el seu discurs antisistema”.

Segons el PSOE, aquest “tàndem” suposa una amenaça directa als consensos i benestar de tot Occident, perquè busca “desmantellar bona part dels consensos i conquestes socials”, “minar la diversitat, negar el canvi climàtic, l’emancipació de la dona i l’Estat del benestar”. “La socialdemocràcia espanyola és una de les poques que encara pot frenar l’avenç d’aquesta onada reaccionària”, recorda, i cal fer-ho “des de l’optimisme, el rigor i els resultats”.

El PSOE “a l’avantguarda” de la socialdemocràcia europea

Els socialistes recorden que a diferència de les dècades anteriors, quan el PSOE “en tenia prou amb importar idees de fora”, avui “està a l’avantguarda de la socialdemocràcia europea”. Aquesta “posició de lideratge implica una gran responsabilitat” i “ens obliga a innovar i a encertar”. “Som nosaltres els que hem de dibuixar la pròxima utopia socialista i mostrar al món que existeix un model alternatiu en què els drets socials, la sostenibilitat mediambiental i la competitivitat econòmica poden avançar junts”, sosté.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut