Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

El PSC ho torna a fer: s’absté en la declaració del Parlament que insta l’Estat a demanar “perdó” per l’afusellament de Companys

Els socialistes que durant l'homenatge a Companys parlaven de normalitat política ara rebutgen aquest acte de reparació

|

- Publicitat -

La Junta de Portaveus ha aprovat una declaració amb motiu del 84è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys pactada per ERC, Junts, Comuns i la CUP. El PSC no l’ha subscrit i s’hi ha abstingut. Com que la declaració no ha tingut el suport de dos terços del Parlament no s’ha pogut llegir al ple. El text admet el pas de l’Estat en reconèixer que Companys va ser condemnat per “tribunals il·legals i il·legítims” però afegeix que és insuficient i arriba tard. La declaració va més enllà i demana a l’Estat que “demani perdó” per l’assassinat de Companys i per “haver trigat més de vuit dècades en reconèixer al nul·litat del judici”. Aliança Catalana ha votat a favor de la declaració mentre que PP i Vox hi han votat en contra.

Publicitat

Fonts del PSC han argumentat la seva abstenció perquè, segons diuen, va voler negociar la frase del text que fa referència a la necessitat que l’Estat demani perdó però que no ha estat possible. Asseguren que comparteixen la resta del text i remarquen que, tot i la seva abstenció, la declaració s’ha aprovat a la Junta de Portaveu.

A través del seu compte a X, el portaveu adjunt de Junts al Parlament, Josep Rius, ha denunciat que el PSC “ha vetat” una declaració del Parlament perquè el text exigeix a l’Estat que demani perdó per l’afusellament de Companys. “Aquesta és la normalitat que predica el govern de Salvador Illa. Normalització és espanyolització i desmemòria”, ha afegit.

Per la seva banda, el secretari segon de la Mesa i diputat d’ERC, Juli Fernández, ha retret també a X l’abstenció dels socialistes: “És tristament irònic que això passi just avui que a la sessió de control el president Illa ha dit defensar les institucions en una pregunta sobre monarquia. Ahir, al Terròs, poble natal de Companys, per primer cop en anys cap conseller del Govern present. Aquest no és el camí”. Segons Fernández, l’Estat ha trigat 84 anys a reconèixer la il·legalitat del judici a Companys i ho ha acabat fent gràcies a la “insistència i la feina republicans”. Ha defensat també que la disculpa per l’assassinat de Companys és “imprescindible”. “I no hauria de ser motiu d’abstenció”, ha afegit.

Et pot interessar  Junts, ERC i CUP pacten una resolució que "denuncia la rebel·lia de la cúpula judicial" en no aplicar l'amnistia

Tot i la polèmica, els grups coincidiran aquest migdia en l’acte del Parlament en record a Lluís Companys. Es farà una ofrena floral davant el Monument als Immolats per la Llibertat de Catalunya situat al pati de la biblioteca.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut