Edició 2244

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2244

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

El PSC defensa negociar “en paral·lel i alhora” els pressupostos i el finançament singular

Les declaracions de Moret arriben després que el Govern hagi afirmat que la prioritat és tenir pressupostos el gener del 2025

|

- Publicitat -

La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha defensat que les negociacions sobre els pressupostos de la Generalitat i el finançament singular s’han de treballar “en paral·lel i alhora”. Així ho ha dit en una roda de premsa a la seu del partit, hores després que la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, hagi afirmat a RTVE que la prioritat del Govern és ara tenir pressupostos al gener del 2025 i hagi situat per després la negociació sobre el model de finançament. Per a Moret, hi ha una “realitat temporal” que fa que els pressupostos s’hagin de començar a configurar ara, però això no vol dir que el Govern ho prioritzi perquè, segons ha garantit, ho treballaran “en paral·lel”.

Publicitat

D’altra banda, Moret s’ha referit a la reunió que el president de la Generalitat, Salvador Illa, mantindrà el dimecres amb el Rei al Palau de la Zarzuela. Segons la viceprimera secretària aquesta trobada és “un exemple més de normalitat institucional”, que creu que s’està recuperant “progressivament”. Illa serà el tercer president de la Generalitat a assistir a aquest cita a la capital espanyola: José Montilla ho va fer els anys 2008 i 2009 i Artur Mas, el 2011.

Finançament singular

Sobre les negociacions pel model de finançament, el PSC no concreta quan serà la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Salvador Illa. La Moncloa està preparant una ronda de reunions bilaterals entre Sánchez i els presidents de totes les comunitats autònomes per abordar un nou sistema. Les cites es faran per ordre estatutari, és a dir, començant pel País Basc, Catalunya i Galícia. Està previst que la reunió amb el lehendakari basc sigui el divendres.

Et pot interessar  Batlle defensa "eliminar" de Ciutat Vella les activitats que "no aporten res" com vendre carcasses de mòbil

Els socialistes asseguren que no hi ha cap data tancada per a la trobada amb Illa i expliquen que la reunió entre els dos presidents serà “quan encaixin les agendes”.

També sobre el finançament singular, Moret ha recordat que tant ERC com el PSC ja han fet públic quins seran els integrants de la comissió de seguiment de l’acord d’investidura -que contempla el finançament-, però ha dit que de moment encara no han abordat ni la periodicitat de les reunions ni els continguts.

En qualsevol cas, el PSC no creu que l’acord sobre el finançament perilli per la negociació dels pressupostos. Moret, de fet, ho ha desvinculat i ha afirmat que l’aprovació dels comptes “no hi va lligada”. “L’acord d’investidura no parla de pressupostos, parla de finançament i és molt concret”, ha explicat. En aquesta línia, ha insistit que “no té res a veure”.

Els socialistes també separen el model de finançament de la situació que es viu dins d’ERC, en ple procés precongressual. Moret ha dit que el congrés d’ERC, previst per al novembre, “no hauria de ser un escull”. “Passi el que passi en aquest congrés, l’acord d’investidura va estar referendat en una consulta on la majoria de militants hi van donar suport; és una relació ferma”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut