El grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar “no comparteix el qüestionament” del model policial i del model de gestió de l’ordre públic que fan “alguns dels impulsors” de la Comissió d’Estudi sobre el model policial que està en marxa al Parlament de Catalunya. A parer dels socialistes, ambdós models són “perfectament vàlids i vigents”, per bé que, puntualitzen, això “no vol dir que no presentin aspectes millorables”. Els diputats Ramon Espadaler i Judit Alcalá han presentat a la mesa de la comissió la proposta de pla de treball del seu grup per a l’estudi del model policial, que preveu una trentena de compareixences.
En concret, el text presentat pels socialistes proposa analitzar l’ús de material antiavalots en els esdeveniments de masses, repassar el marc legal que regula el dret fonamental a la manifestació i analitzar el model de gestió de l’ordre públic des de quatre perspectives: la dels manifestants, la dels ciutadans que no es manifesten, la de les administracions i la policial.
L’objectiu, segons afirma el document, és “garantir plenament” l’exercici del dret fonamental a la manifestació, “tot preservant” l’ordre públic. Per aquesta raó, la proposta del grup Socialistes i Units per Avançar parteix de la base de “donar plena cobertura” a la policia, també en aquells casos en els quals és “imprescindible” l’ús de la força “sota els criteris legalment establerts d’oportunitat, congruència i proporcionalitat”.
En el marc de la proposta el grup preveu la intervenció de 27 compareixents, entre els quals el secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós, el director general de la Policia, Pere Ferrer, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i altres comandaments policials, líders sindicals dels Mossos, catedràtics de dret o representants de patronals i d’organitzacions no governamentals.