Edició 2401

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de febrer del 2025
Edició 2401

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de febrer del 2025

El primer veí que afronta un desnonament a la Casa Orsola: “Som un exemple de manual del que passa a Barcelona”

Torrent insta els responsables polítics a garantir l’habitatge digne amb mesures com limitar el lloguer de temporada

|

- Publicitat -

Josep Torrent espera que arribi divendres “nerviós, cansat i molt agraït pel suport rebut”. Aquest veí de la Casa Orsola de Barcelona és el primer dels llogaters demandats per la propietat -un fons d’inversió que va comprar l’edifici el 2021- que afronta un desnonament. “Som un exemple de manual del que està passant en aquesta ciutat i a l’àrea metropolitana, on fons d’inversió compren finques senceres i les buiden de veïns”, afirma a l’ACN sobre per què el seu cas ha transcendit aquest edifici de l’Eixample i espera una mobilització massiva de suport. Torrent demana als responsables polítics que garanteixin un habitatge digne amb mesures com limitar els lloguers de temporada o vetllar perquè no hi hagi pisos buits de grans tenidors.

Publicitat

La mobilització impulsada pel Sindicat de Llogateres per aturar el primer desnonament d’un inquilí de la Casa Orsola es preveu que sigui multitudinària aquest divendres després que desenes d’entitats hagin fet crides a sumar-s’hi i que compti amb un acte previ de suport, aquest dijous al vespre, en format “marató” i amb la participació de diverses personalitats. “Hi esperem molta gent”, diu Torrent poc abans de la data fixada en una entrevista a l’ACN davant l’edifici on ha viscut 22 anys.

Aquest veí de 49 anys, professor de matemàtiques en un institut, explica que ha rebut missatges de persones que es troben en situacions similars, a qui els queden pocs mesos de contracte de lloguer. “Tenen por i estan patint. Haver de marxar de casa té repercussions. Si tenen fills, pensen en l’escola, que potser hauran de canviar a mig curs. Això és un drama”, alerta.

Preguntat per la presència de la Casa Orsola en les últimes setmanes en l’agenda política, social, mediàtica i fins i tot cultural -les reivindicacions van trobar un altaveu a la gala dels Gaudí-, Torrent insisteix que l’habitatge és un problema predominant que afecta moltes persones. “Diuen que l’economia va bé, perquè el PIB va créixer un 3,2% l’any passat, però en canvi, els llogaters cada vegada som més pobres, perquè les millores salarials que puguem tenir se les emporta el lloguer”, adverteix.

Els veïns van explicar la seva situació el desembre del 2021, poc després que el fons Lioness Inversiones comprés l’edifici, amb un total de 27 habitatges en diferents règims de lloguer. Quan els veïns van rebre la notificació que no se’ls renovaria el contracte i van veure que la situació era generalitzada, es van posar en contacte amb el Sindicat de Llogateres per organitzar-se i demanar una negociació col·lectiva amb la propietat.

“Al principi, quan vaig rebre el burofax, vaig pensar que era jo sol, que havia tingut mala sort i que no hi hauria res a fer, però després vaig parlar amb altres veïns i també l’havien rebut”, recorda Torrent, a qui el contracte va acabar el 2022. Tot i la negativa de la propietat, ha seguit pagant les mensualitats, que s’han dipositat els jutjats.

Alguns llogaters van marxar després de rebre el burofax i aquests són, avisa, “desnonaments invisibles”. Altres van decidir que no marxarien i ell ha estat el primer que ha anat a judici dels cinc demandats. Segons indica el Sindicat de Llogateres, a la finca també hi ha vuit inquilins amb rendes antigues, sis amb contractes habituals vigents, set contractes de temporada i un pis buit. Els veïns amb lloguers habituals denuncien que els contractes de temporada tripliquen els preus i que la propietat en demana “fins a 2.700 euros al mes”.

Sobre la relació entre els veïns durant aquests mesos, explica: “Tots estan amb nosaltres, fins i tot els de renda antiga, que en principi no tenen risc de ser desnonats”. “Saben que si la propietat tingués un botó per rescindir-ne els contractes, hauria estat el primer que hauria fet”, assegura.

Et pot interessar  El Sindicat de Llogateres critica que l’Ajuntament de Barcelona pagui 9,2 MEUR per la Casa Orsola

Torrent insta les administracions a garantir al dret a l’habitatge i creu que el lloguer de temporada és “un forat molt ben calculat” en la normativa. “Entenc que l’Ajuntament no pot comprar tots els edificis, però hi ha mesures com limitar els lloguers de temporada; regular els d’habitacions; allargar els contractes o fer-los indefinits; abaixar els preus; prohibir les compres especulatives i vetllar perquè no hi hagi pisos buits de bancs i fons d’inversió”, reclama.

Sobre el que pugui passar divendres, diu que prefereix no pensar-hi i anar “dia a dia”. “Molts companys de feina, veïns, amics del sindicat i familiars m’han ofert una habitació a casa seva. En principi, al carrer no dormiria”, diu.

Els veïns de la Casa Orsola han advertit durant aquest temps que el seu no era un “cas aïllat” i han aconseguit unir aquest cognom italià d’un fabricant de rajoles hidràuliques, emblemàtiques de l’Eixample, amb el moviment de l’habitatge. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha insistit aquesta setmana que la finca ha esdevingut un “símbol” de les seves reivindicacions.

El consistori insta la propietat a “dialogar”

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona reitera la crida a la propietat perquè dialogui per trobar una solució satisfactòria per a totes les parts i diu que farà les gestions pertinents per intentar-hi contactar de nou.

Pel que fa al paper de l’Ajuntament en aquest cas, fonts municipals recorden que el 2021 el consistori va rebre l’oferiment de tanteig per la possible adquisició de l’immoble del carrer de Calàbria, però es va desestimar per motius tècnics i de viabilitat econòmica, ja que al preu de la compra, s’hi sumava la rehabilitació de la finca i comportava el reallotjament temporal dels inquilins. A més, en aquell moment, l’Ajuntament havia adquirit per tanteig i retracte quatre finques a l’Eixample i l’objectiu és la compra a tota la ciutat i no concentrar-la en un mateix districte.

El 2022, l’Eixample va incloure aquesta finca a la Taula d’Habitatge del districte arran de la compra per part d’un fons d’inversió i va iniciar-ne el seguiment des de l’Oficina d’Habitatge per un possible assetjament immobiliari. L’Ajuntament de Barcelona va mediar amb la propietat oferint-los la proposta d’incorporar els habitatges a la Borsa de Lloguer del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, però el fons mai va donar resposta. El 2023 la finca es va retirar de la Taula d’Habitatge, ja que després de diverses visites municipals no es van detectar obres que impliquessin assetjament immobiliari, indiquen des de l’Ajuntament.

El paper de l’Ajuntament, expliquen, ha estat el d’estudi i acompanyament dels veïns per avaluar l’existència de situacions de vulnerabilitat que fossin susceptibles de lloguer social per part de la propietat. Només es va poder acreditar un cas de vulnerabilitat i la propietat sí que va oferir un habitatge alternatiu que va ser rebutjat per les persones arrendatàries, indiquen des del consistori.

Com que la propietat segueix amb els procediments judicials, el servei municipal d’habitatge està fent un seguiment del cas i ha posat a disposició dels veïns el Servei d’Intervenció i mediació en situacions de Pèrdua d’Habitatge i/o Ocupacions (SIPHO). Serveis Socials també hi està treballant per si fos necessari un reallotjament temporal.

Des de l’Ajuntament asseguren que defensen la necessitat de recuperar els habitatges de la ciutat que no s’estan destinant al seu ús principal, el residencial; que treballen per reduir al màxim els desnonaments a la ciutat i que insten les diferents institucions a trobar una solució per al frau dels lloguers de temporada.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí