Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

El PP i el PSOE aproven el dictamen de la reforma del Poder Judicial sense escoltar els seus socis

El dictamen es votarà definitivament al ple del pròxim 23 de juliol, que també decidirà els nous vocals del Consell General del Poder Judicial

|

- Publicitat -

El PP i el PSOE tiren endavant la reforma del Poder Judicial que no convenç a cap dels socis de govern de Pedro Sánchez. Aquest dijous, però, la Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat amb els vots del PSOE i del PP el dictamen de la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que és el pas previ a la seva aprovació definitiva, que tindrà lloc durant el ple del pròxim 23 de juliol. Després d’anys d’un estira-i-arronsa entre els populars i els socialistes per a reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), boicotejat sempre pel PP, tots dos van arribar a una entesa que no agradava ni als socis del PSOE, ni als del PP.

Publicitat

Les dues grans formacions espanyoles compleixen d’aquesta manera el pacte, que passa també per no acceptar cap esmena. Així, la comissió ha rebutjat les esmenes presentades per Sumar, i ha aprovat l’informe de la ponència per 26 vots a favor (PSOE i PP), 4 en contra (Vox i Junts) i 3 abstencions (Sumar). La reforma continua així els tràmits per a esdevenir una realitat; primer, durant el ple del pròxim 23 de juliol, que previsiblement aprovarà el dictamen amb els vots del PSOE, el PP i Coalició Canària. Després anirà al Senat i, finalment, entrarà en vigor. El mateix dia 23 es votaran també al Congrés i al Senat els nous vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

L’independentisme català no veu amb bons ulls la reforma del Poder Judicial

Durant la sessió plenària del Congrés del passat 11 de juliol, els partits independentistes catalans van deixar clar la poca confiança que tenen en l’acord assolit entre el PP i el PSOE per a reformar d’una vegada per totes el Poder Judicial.

Et pot interessar  El ridícul engany del PSOE per aconseguir el vot favorable d’ERC a Illa

D’una banda, el diputat de Junts Josep María Cervera va posar en dubte la voluntat del PSOE i del PP d’impulsar la divisió de poders, afirmant que l’objectiu del seu acord és “repartir-se” el poder “com han fet en els darrers 40 anys”. Segons Cervera, amb el nou repartiment acordat entre PSOE i PP “l’extrema dreta judicial” continuarà controlant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va denunciar durant aquell ple el “colpisme judicial” de part de la judicatura que aprofita “el poder de la seva toga per provar de revertir el poder de les urnes”. El republicà va lamentar que amb aquest acord “es perd una oportunitat” i el PSOE “es penedirà” de la seva entesa “vergonyosa” amb el PP.

Les crítiques dels altres socis de Sánchez i el PP

D’una banda, l’extrema dreta de Vox, sòcia del PP, criticava que l’acord entorpeix la independència de la justícia, tal com va afirmar l’ultradretà Javier Ortega Smith.

Pel que fa als socis de Pedro Sánchez, la secretària general del Podem, Ione Belarra, va carregar contra l’acord perquè, al seu entende, aquest “obre un nou temps de gran coalició” i “legitima la guerra bruta judicial contra Podem, contra les forces independentistes i contra tota la gent que vol canviar les coses a millor al nostre país”. La diputada de Compromís Àgueda Micó va retreure al PSOE que assolís un acord amb un PP que “ni creu en la justícia ni en la democràcia” i que “sempre” ha tingut com a objectiu “controlar la justícia per tombar qualsevol govern d’esquerres”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut