Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El PP fa servir la seva majoria absoluta per a tombar l’amnistia al Senat i la llei torna al Congrés

|

- Publicitat -

El ple del Senat, on el PP té majoria absoluta, ha aprovat aquest dimarts el seu veto a la llei d’amnistia als encausats del procés. Amb aquest pas, i després de dos mesos de tràmits i debats a la cambra alta, la proposta podrà tornar definitivament al Congrés per ser votada de nou. Si supera aquest pas, la norma quedarà avalada definitivament per les corts espanyoles i només faltarà que sigui ratificada pel rei i publicada al BOE. El debat celebrat abans de la votació ha servit perquè els populars exposin, un cop més, la seva oposició frontal a la llei entre acusacions de “frau democràtic” i “mercadeig de poder”. “És com posar a la guineu cuidant les gallines”, ha resumit la portaveu del PP Alicia García.

Publicitat

La votació del veto a l’amnistia s’ha fet per crida, de manera que cadascun dels senadors a la cambra han hagut d’alçar-se i verbalitzar la seva posició respecte a la llei, fet que ha allargat el tràmit gairebé mitja hora. Abans d’aquest pas, els diferents grups han reiterat les seves pocions, moment que ha permès escenificar novament la unitat existent entre el PSOE i els seus socis d’investidura al voltant de l’amnistia que, previsiblement, es votarà abans de final de mes al Congrés.

Unitat d’ERC, Junts i el PSOE

Sara Bailac, portaveu d’ERC al Senat, ha lamentat al “filibusterisme” i els “jocs” del PP per generar soroll al voltant de l’amnistia aprofitant la seva majoria absoluta a la cambra. “No han dubtat a retorçar el reglament i posar en risc les institucions per frenar als que volem una Catalunya independent”, ha afirmat. Amb tot, ha avisat que després de la votació d’avui el PP no podrà dilatar més la tramitació de la llei amb “gestos inútils” i gestes sense futur.

Des de Junts, el senador Josep Lluís Cleries ha dit insistit que la llei acordada entre socialistes i independentistes està ajustada al dret internacional i incorpora les recomanacions de la Comissió de Venècia. “Hem assistit a un trist espectacle d’utilització partidista del Senat per part del PP”, ha afegit abans de dir que a vegades ha sentit “vergonya aliena” davant les maniobres del PP per torpedejar la tramitació de l’amnistia a la cambra alta.

Et pot interessar  El ple del TC admet a tràmit els recursos de les comunitats del PP i Castella-la Manxa contra la llei d'amnistia

Des del PSOE, Antonio Magdaleno ha aprofitat el debat sobre l’amnistia per reivindicar la “contundent victòria” del PSC a les eleccions del 12-M. “La majoria dels catalans han passat pàgina del procés”, ha remarcat abans de dir que la ciutadania va avalar diumenge la fórmula socialista per superar el procés independentista. També Sumar ha defensat la proposta i ha celebrat que avui es posi “punt final” a un procés on el PP ha fet tretes pròpies d’un “perdedor fracassat”. Els populars, en canvi, només han sumat el suport de Vox i UPN, que també s’han oposat vehementment a l’amnistia.

El PP aparca el xoc institucional

A més de votar el veto a l’amnistia, el PP ha fet un altre moviment a la cambra alta per aparcar el xoc institucional que havien activat fa setmanes contra el Congrés. Per aconseguir-ho, han portat a la mesa de la cambra alta, on també tenen majoria absoluta, un text per la convocatòria d’un ple aquest dijous per deixar” sense efecte” l’acord que l’obligava a plantejar al Tribunal Constitucional un conflicte de competències contra el Congrés per la llei d’amnistia en el termini d’un mes.

Amb aquest gir, els populars congelen la batalla que havien plantejat entre el Senat i el Congrés, i eviten elevar per ara la qüestió al Tribunal Constitucional. Segons el PP, ho fa per motius tècnics, adduint que el Congrés no va respondre com ho havia de fer i cal disposar de més temps per plantejar el conflicte. Segons el PSOE, la realitat és que ho fan per evitar topar amb una resposta negativa per part del Constitucional.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut