Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

El PP amenaça amb utilitzar “tots els instruments al seu abast” per frenar l’ús del català, el basc i el gallec al Congrés

El PP més conspiranoic considera que tots aquests canvis busquen afectar el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo i no descarta recórrer a la via judicial

|

- Publicitat -

El PP va un pas més enllà en les seves advertències sobre les conseqüències de regular l’ús del català, l’aranès, el gallec i el basc al Congrés dels Diputats, i passa ara a les amenaces. Segons han assegurat fonts del partit, la formació utilitzarà “tots els instruments al seu abast” per frenar la reforma del reglament del Congrés, i no descarten recórrer a la via judicial per tal d’evitar el que, a parer seu, és “una vulneració dels drets dels diputats”.

Publicitat

Aquest dimecres, la Mesa del Congrés ha votat a favor de l’acord pel qual podran emprar-se les llengües cooficials a partir del pròxim ple, que serà quan es voti la tramitació de la proposició de reforma del reglament, signada pel PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG, i amb el vistiplau de JuntsEl PP hi ha votat en contra de la qualificació de la reforma del reglament del Congrés que ha d’establir el dret dels diputats a utilitzar les llengües cooficials, i també contra l’acord de la Mesa per permetre que ja es puguin expressar en aquestes llengües al pròxim ple del dia 19.

El PP, com no podia ser d’altra manera, s’excusa en la Constitució espanyola per impedir qualsevol mena d’avenç i reconeixement als idiomes que no són el castellà. La formació argumenta que la reforma “és de dubtosa constitucionalitat” perquè “la doctrina del Tribunal Constitucional diu que aquestes llengües només són oficials al seu àmbit territorial”. En aquesta línia, també assenyalen la presidenta del Congrés, Francina Armengol, acusant-la d’haver alterat “les regles de joc” i d’haver trencat el seu compromís de buscar “el consens” de tots els grups parlamentaris per permetre que es pugui parlar en les llengües cooficials. La reforma, diuen, “no és prioritària” ni es correspon a les “urgències i presses” de la societat espanyola.

Et pot interessar  Rull rep la Flama del Canigó al Parlament i avisa que "no podem romandre indiferents" davant "atacs insòlits" al català

Els populars al·leguen que la reforma “trenca el consens” de la cambra, perquè ara els diputats i diputades s’hauran “d’entendre amb traductors, quan tenim una llengua comuna que és el castellà”. Critiquen també que es puguin utilitzar les llengües cooficials ja al ple de la setmana que ve, on previsiblement s’aprovarà la reforma del Reglament per fer possible el nou sistema, i alerten que la contractació exprés de traductors pot suposar una vulneració de la llei de contractació administrativa, a la vegada que també tindrà “conseqüències econòmiques” per la cambra.

“No permetrem que l’excepcionalitat de l’acord se salti la llei de contractació administrativa”, perquè “si contracten de manera extraordinària per a un ple ho faran en cada ple”, i “farem ús de les accions que estiguin al nostre abast per salvar el bon govern d’aquesta casa”, han dit.

El PP considera finalment que tots aquests canvis busquen afectar el debat d’investidura d’Alberto Núñez Feijóo, que tindrà lloc els dies 26 i 27 de setembre.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut