El president de l’EBB del PNB, Andoni Ortuzar, ha afirmat que el procés de construir “un nou estatus”, tant per a Euskadi com per a Catalunya, s’ha de basar en el reconeixement de totes dues comunitats com a nacions, la bilateralitat amb l’Estat i un sistema de garanties per a resoldre els conflictes “a través del diàleg i des del respecte”. En una entrevista concedida a Euskadi Irratia, recollida per Europa Press, Ortuzar ha assenyalat que ha creuat missatges amb diversos dels polítics catalans empresonats pel procés independentista i que han estat indultats, i que la seva alegria per haver sortit de presó es barreja amb “els dubtes” del que està per venir. En la seva opinió, els indults són “un bon i necessari punt de partida” per a donar principi a un procés de diàleg entre els governs espanyol i català, ja que “per a començar aquest procés, està bé treure a la gent de la presó i que els polítics estiguin lliures”.
El dirigent del PNB ha defensat “la total legitimitat” dels polítics catalans per a reclamar l’autodeterminació, la independència i l’amnistia, encara que ha considerat que “aquestes metes, que són les metes finals, es poden aconseguir amb una gradualización amb la qual es poden fer avanços, tant en el seu cas com en el nostre”. “En aquest camí hi ha tres pilars: el reconeixement que Catalunya o Euskadi són nacions; la bilateralitat, en la qual hi ha dues parts que hem d’estar al mateix nivell amb tot el respecte; i un sistema de garanties, perquè quan hi ha hagut conflicte sempre ha manat l’Estat i la resposta mitjançant la judicialización ha estat dolenta, per la qual cosa necessitem garanties que, en cas de conflicte, es resolgui a través del diàleg i des del respecte. Amb aquest trípode, amb aquests tres principis, podem construir un nou estatus, tant per a Euskadi com per a Catalunya”, ha assegurat.
En aquest sentit, i davant la intenció de reactivar després de l’estiu la ponència d’autogovern del Parlament basc, Ortuzar ha dit que “hem de parlar entre els partits” i que la voluntat del PNB és arribar a “un consens el més ampli possible” sobre un nou estatus per a Euskadi. Així, el dirigent jeltzale ha afirmat que li agradaria que en aquest consens estiguessin “els que van donar suport a l’Estatut de Guernica” i també “els que es van quedar fora, especialment l’esquerra abertzale”. “Nosaltres farem tot l’esforç perquè aquest consens sigui el major i més ampli possible. Com aconseguirem això? Parlant entre els partits, per a donar un punt de comoditat a tots”, ha indicat.
A més, ha considerat que el treball realitzat pels experts de la ponència d’autogovern en la passada legislatura “ha de ser el punt de partida”, i que, a partir d’aquí, els partits són els que han de decidir, d’una banda, “amb quin mètode farem els pròxims passos” i, per un altre, “amb quins continguts”. Ortuzar ha assegurat que el PNB ha actuat “amb total claredat” en tot aquest procés de la ponència d’autogovern, “i això EH Bildu ho sap, perquè té la nostra proposta damunt de la seva taula, i quan ens reunim a l’octubre de 2019 va quedar molt clara la nostra posició”. “Nosaltres sabem què és possible i què no amb les lleis actuals, amb la Constitució i amb l’Estatut, i es pot fer molt, però algunes coses no, perquè són il·legals. La nostra posició es basa a fer ara el que podem i, en un segon pas, com aconseguir el que ara no és possible modificant les lleis”, ha explicat.
En aquest sentit, ha insistit que EH Bildu ja coneix la postura del PNB i que, “si vol, estem disposats a parlar sobre això, i no sols amb ells, sinó també amb el PSE, amb Podemos i amb el PP”. “Encara que veig molt complicat arribar a acords amb el PP en el moment en el qual estan”, ha puntualitzat. D’altra banda, Andoni Ortuzar ha assenyalat que, “desafortunadament”, la relació amb EH Bildu no s’ha suavitzat, i ha lamentat que la formació sobiranista es trobi “en guerra total contra nosaltres”, ja que, en la seva opinió, “es veuen a si mateixos com la nostra alternativa, i la seva obsessió és llevar-nos de tot arreu”. “Per això la seva actitud és tan negativa, fent en tots els llocs una oposició dura i severa, i en aquestes condicions no és gens senzill per a nosaltres mantenir una relació normal”, ha assegurat. En aquest sentit, ha considerat que arribar a acords amb EH Bildu és “molt cumplicado”, perquè ,segons ha dit, “per a ells l’acord és assumir la seva posició al 100%, en cas contrari, no hi ha acord”. “La imposició d’una majoria és molt dolenta, però és pitjor la imposició d’una minoria –ha afegit–, i això és el que EH Bildu vol, que s’assumeixin al 100% les seves posicions i que quedi ben clar qui ha guanyat”.