El Parlament de Catalunya va atorgar el doble de llicències per edat el 2021 que el 2020, just abans de la reforma de la figura que es va fer el febrer del 2022, segons publica aquest dimecres a la nit el diari ‘Ara’. En concret en va donar 16, més que cap altre any fins aleshores. Aquesta fórmula de prejubilació que permetia als funcionaris de la cambra catalana cobrar sense treballar durant cinc anys abans de la jubilació amb la pràctica totalitat del sou està essent investigada per l’Oficina Antifrau, i després que el rotatiu barceloní en fes pública la pràctica, l’aleshores presidenta del Parlament, Laura Borràs, va ordenar que fos derogada, per bé que, també segons l’Ara, es va crear una nova figura que la continua permetent.
El mitjà explica que l’estiu i la tardor del 2021, en plena discussió sobre la reforma de la figura, l’ex secretària general de la cambra Esther Andreu va intensificar la concessió d’aquestes llicències. El febrer del 2022 va quedar derogada i substituïda per una fórmula que permet als funcionaris fer 100% de teletreball durant cinc anys i cobrar la pràctica totalitat del sou abans de la jubilació.
Les 16 llicències atorgades aquell any, doncs, es van poder beneficiar de les condicions anteriors. Es dona el cas, a més, i també segons indica el diari ‘Ara’, que algunes es van concedir fins a 25 mesos vista, és a dir, que no s’han començat a gaudir fins l’estiu d’aquest any. També assegura que la normativa permetia que la demora fos d’un màxim d’un any. Antifrau investiga també aquesta circumstància, afegeix el rotatiu.
A través de diferents peticions de transparència, el rotatiu ha tingut accés a les llicències que s’han atorgat des del 2008, any en què es va instaurar, i afirma que en cap ocasió s’havia prejubilat cap funcionari amb tant de temps d’antelació.
Les llicències per edat han costat 14,3 milions d’euros des del 2008, segons el càlcul del rotatiu, que indica que les 11 que s’estan gaudint de les 16 atorgades el 2021 perceben una mitjana de sou mensual superior als 6.000 euros.