El Parlament ha instat el Govern a incrementar els recursos del Consorci per la Normalització Lingüística per “multiplicar les opcions d’aprenentatge de la llengua catalana”. La cambra ha aprovat diversos punts d’una moció de Junts i ha donat llum verda a qüestions com demanar al Govern que assigni un programa pressupostari específic i estable per al desplegament real i efectiu de la llei de la LSC. A través de la moció el Parlament ha constatat que el col·lectiu català de persones amb sordesa “necessita més suport públic” per tenir garantida l’equitat en l’accés als serveis públics, l’exercici de drets i el desenvolupament normal de les seves activitats quotidianes.
A més, la cambra constata que la llengua de signes catalana és un sistema lingüístic propi de Catalunya i que, per tant, cal “garantir el respecte dels drets lingüístics de les persones sordes i sordcegues que l’utilitzen en el desplegament real de la llei de llengua de signes catalana”.
A banda, el Parlament subratlla la manca de reconeixement professional dels intèrprets de la llengua de signes catalana perquè “es tracta d’un model de prestació de servei basat en la subcontractació sense la necessària fiscalització pública sobre les seves condicions laborals”.
En canvi, els grups han rebutjat constatar “l’anomalia” que suposa que representants del Govern “facin ús de les llengües pròpies de Catalunya a l’hora d’expressar-se en la seva activitat institucional”, “i més quan hi ha un consens que tant la llengua catalana com la llengua occitana són llengües minoritzades i en situació d’emergència”.
De la mateixa manera, el Parlament també ha rebutjat reclamar al Govern “actuar en coherència en una situació d’emergència lingüística i crear model” i fer que “totes les intervencions dins els Països Catalans dels membres del govern i dels mitjans de comunicació o plataformes públiques seran sempre en llengua catalana o occitana d’Aran o LSC”.