Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

El Parlament homenatja Companys, el seu primer president: “Ni l’exili no el va protegir de la repressió i la barbàrie”

Rull destaca la "fermesa i dignitat" de l'expresident en l'acte dels 84 anys del seu assassinat

|

- Publicitat -

El Parlament ha fet aquest dimecres un acte d’homenatge a Lluís Companys, el primer president del Parlament (1932-1933), en motiu dels 84 anys del seu afusellament pel franquisme, el 15 d’octubre de 1940. Durant l’acte, la Mesa, encapçalada pel president, Josep Rull, ha fet una ofrena floral davant el monument als immolats per la llibertat a Catalunya, al pati de la biblioteca. Rull també ha destacat la “fermesa” i la “dignitat” de Companys: “Sempre formaran part de la grandesa de la Generalitat i dels qui defensen la llibertat de Catalunya”.

Publicitat

En acabar l’acte, els membres de la Mesa i diversos diputats i autoritats s’han sumat també a l’homenatge dipositant roses blanques al monument. Abans de suspendre el ple, Rull els ha convidat a sumar-se a l’homenatge a Companys, de qui ha dit que “ni l’exili no el va poder protegir de la repressió i de la barbàrie”.

L’acte ha començat amb la lectura per part de l’actriu Laura Aubert del poema “Al president Companys”, de Ventura Gassol, i amb la interpretació musical de la ‘Suite núm. 4 per a violoncel sol en mi bemoll major BWV 1010’, de Bach, per part de Candela Puigbò, alumna del Conservatori Superior de Música del Liceu. Després de l’ofrena floral, s’ha fet un minut de silenci, i Marcel Barrera, cantant també del Conservatori Superior de Música del Liceu, ha interpretat la versió de Lluís Llach del poema “Corrandes d’exili”, de Pere Quart.

D’altra banda, Vox ha rebutjat assistir a l’acte de Companys, afirmant que l’expresident va assassinar 8.352 persones. El seu portaveu, Joan Garriga, ha assegurat que són les “víctimes” de Companys les qui mereixen el “reconeixement i atenció”, i no l’expresident. El grup parlamentari ha deixat uns cartells a l’acte on es pot llegir el número de “víctimes mortes” en el mandat de Companys.

Et pot interessar  Rull defensa que "votar no és ni pot ser mai un delicte" i demana que s'apliqui l'amnistia "sense reserves"

A l’acte hi han assistit la vicepresidenta primera, Raquel Sans, i els secretaris, Glòria Freixa, Juli Fernàndez, Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalà; l’expresidenta del Parlament Anna Erra; els presidents dels grups parlamentaris del PSC-Units, Ferran Pedret, d’ERC, Josep Maria Jové, i de la CUP-DT, Laia Estrada; la portaveu del grup de Junts, Mònica Sales; la presidenta portaveu del Grup Mixt, Sílvia Orriols; els consellers de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i d’Esports, Bernardo Álvarez; el president de l’Associació Promemòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, Josep Francesc Colomer, i diputats dels grups del PSC-Units, de Junts, d’ERC, dels Comuns, de la CUP-DT i d’AC.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut