Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024
Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024

El Parlament Europeu decideix dilluns si aposta per la vergonya aixecant la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu vota aquest dilluns la proposta per aixecar la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Més d’un any després que el Tribunal Suprem reclamés la retirada de la protecció parlamentària per reactivar les euroordres que pesen sobre ells pel cas de l’1-O, el ple de l’Eurocambra prendrà finalment la seva decisió aquesta setmana. La votació electrònica es farà cap a les 18.30 h del dilluns, però la cambra no anunciarà els resultats oficials fins dimarts a les 9 h del matí. Veient que previsiblement perdran la immunitat, els tres independentistes ja tenen els ulls posats en la batalla judicial per les euroordres, però també en la impugnació de la gestió del suplicatori a l’Eurocambra.

Publicitat

A més, Puigdemont, Comín i Ponsatí també hauran d’estar pendents segurament de l’intent del Tribunal Suprem de qüestionar el rebuig de Bèlgica a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig. El magistrat Pablo Llarena ja ha expressat la seva voluntat d’enviar una o diverses preguntes prejudicials al respecte al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, un fet que es podria produir també aquesta setmana, segons apunten fonts de la defensa de JxCat.

Així, els tres independentistes podrien arribar a tenir fins a tres fronts judicials nous aquesta primavera: les euroordres, el recurs pel suplicatori i la prejudicial de Llarena a Luxemburg.

Votació al ple de l’Eurocambra

Abans d’arribar aquí, el ple de l’Eurocambra encara ha de dir si accepta aixecar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, tal com proposa el Comitè d’Afers Jurídics. Per 15 vots a favor, 8 en contra i 2 abstencions, els 25 membres d’aquest comitè parlamentari van aprovar els tres informes a favor del suplicatori.

Ara és el torn dels 705 eurodiputats que formen un Parlament Europeu controlat per populars, socialistes i liberals. Són les famílies polítiques on s’integren PP, PSOE i Ciutadans. Fonts del Partit Popular Europeu (187 eurodiputats) i dels liberals de Renovar Europa (97 eurodiputats) asseguren que la seva posició és favorable a aixecar la immunitat, si bé no tenen previst discutir internament sobre el sentit del vot. Els socialistes europeus (175 eurodiputats) per ara tampoc preveuen debatre sobre el suplicatori, segons fonts del grup.

En canvi, els Verds/ALE (73 eurodiputats) i l’Esquerra Unitària Europea (39 eurodiputats) votaran en bloc en contra d’aixecar la immunitat als tres independentistes. Fonts parlamentàries també apunten que partits com l’N-VA o els socialistes eslovens s’oposaran al suplicatori. El cap dels socialistes maltesos, Alfred Sant, també ha mostrat el seu rebuig a l’aixecament de la immunitat.

Et pot interessar  Puigdemont replica que a Illa li "incomoda" reunir-se amb ell pel paper del PSC en la repressió

Per tant, els de JxCat per ara tenen assegurat poc més d’un centenar de vots, insuficient per evitar la pèrdua de la protecció parlamentària.

La votació serà per majoria simple, és a dir, guanya l’opció que tingui més vots. Abans de la pandèmia es feia a mà alçada, de tal manera que es podia veure presencialment què votava cada eurodiputat, encara que després no es publiqués el llistat de vots. Amb la introducció del vot telemàtic, desapareix la transparència de la votació sobre els suplicatoris, que tècnicament no és secreta com sí que ho era al Comitè d’Afers Jurídics.

Següents passos

Si finalment el ple retira la immunitat als tres independentistes, el president de l’Eurocambra, David Sassoli, haurà de comunicar la decisió “immediatament” a les autoritats espanyoles. Al seu tron, aquestes hauran d’informar a les autoritats belgues i escoceses per reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

En paral·lel, les demandes d’extradició hauran d’estar pendents de les preguntes prejudicials que el jutge instructor del Tribunal Suprem té previst enviar a Luxemburg sobre el precedent belga en el cas de Lluís Puig.

Crítiques a la gestió del suplicatori

Per la seva banda, Puigdemont, Comín i Ponsatí també preveuen anar a Luxemburg amb la intenció de revertir un eventual aixecament de la immunitat per part de l’Eurocambra. Fins i tot, es plantegen demanar cautelars al Tribunal General de la UE, una mesura que es concedeix en poques ocasions.

Des de JxCat veuen “irregularitats” en el procediment com “la manca d’imparcialitat” del president del comitè, l’eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, i del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki. També critiquen la “sobrerepresentació espanyola” al Comitè d’Afers Jurídics i que, segons ells, no s’hagi “traduït pràcticament res de la documentació” que van aportar.

A més, l’eurodiputada Clara Ponsatí denunciarà l’aprovació en comitè del seu informe perquè mencionava el delicte de malversació quan només se l’acusa de sedició en el cas de l’1-O. L’Eurocambra va corregir l’error, però Ponsatí considera que és insuficient per reparar “el dany causat”.

El professor de dret europeu de la Universitat d’Anvers, Henri de Waele, veu difícil que els tribunals de la UE reverteixin l’aixecament de la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí. No hi ha precedents d’un moviment com aquest, si bé Luxemburg ha revisat anteriorment l’examen de l’Eurocambra sobre casos d’immunitat.

“Si no hi ha un clar error de procediment, el tribunal respectarà l’opció política del Parlament Europeu”, anticipa de Waele en declaracions a l’ACN.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut