El Parlament ha aprovat tramitar per la via ràpida la reforma del reglament impulsada per PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP. Preveu introduir nous supòsits de delegació de vot, regular el vot telemàtic, flexibilitzar el procediment per constituir els grups parlamentaris i modificar la majoria necessària per aprovar les declaracions institucionals del Parlament. Tot i que el reglament encara no està aprovat, els diputats de Junts a l’exili Carles Puigdemont i Lluís Puig han participat en la votació d’aquest dijous a través del vot delegat. La cambra catalana té previst aprovar definitivament la reforma al ple del 25 de juliol.
La tramitació exprés s’ha aprovat amb els vots dels cinc grups impulsors. El PPC i Vox hi han votat en contra i Aliança Catalana s’hi ha abstingut.
Després de les decisions del Tribunal Constitucional (TC) que han tombat tant el vot delegat com el telemàtic per als diputats a l’exili, la reforma del reglament pretén blindar el vot a distància i que tant Puigdemont com Puig puguin votar.
Concretament, es vol afegir com a supòsit per a delegar el vot “situacions excepcionals degudament justificades a criteri de la Mesa”. I també s’afegeix que podran utilitzar la delegació els diputats que es troben en causes incloses en la llei d’amnistia.
Pel que fa a l’adscripció dels diputats als grups, la proposta de reforma permet que, dins els cinc primers dies de cada període de sessions, un diputat pugui canviar d’adscripció encara que els grups ja estiguin constituïts. Es tracta d’un sistema similar al del Congrés. Permetria que algun grup parlamentari cedís diputats a la CUP per conformar grup propi i que, després, retornessin a la formació original. Així doncs, els 4 diputats anticapitalistes abandonarien el grup mixt que comparteixen amb els 2 d’Aliança Catalana.
Finalment, la proposta també vol modificar les majories necessàries per a l’aprovació de les declaracions institucionals del Parlament. Ara cal unanimitat i es proposa que sigui suficient el vot favorable de la presidència de la cambra i una majoria qualificada de dos terços de la Junta de Portaveus.
Dictamen del Consell de Garanties Estatutàries
El PPC ja ha anunciat que portarà la reforma al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i Vox vol afegir-se a l’escrit dels populars perquè no ho poden fer sols. I és que per demanar dictamen a l’òrgan consultiu es necessiten una desena part dels diputats o dos grups parlamentaris. Tenen dos dies demanar l’opinió al CGE, que haurà d’emetre dictamen no vinculant en un màxim d’una setmana. Els grups tenen fins a les 15.30 hores per presentar esmenes i es preveu que la reforma es pugui aprovar de manera definitiva al ple del Parlament del 25 de juliol.
PSC justifica el canvi de parer
El diputat del PSC, Ferran Pedret, s’ha centrat sobretot a justificar el canvi de parer en el vot telemàtic i el vot delegat, ja que els socialistes, anteriorment, ho havien portat al TC. Pedret ha explicat que abans el vot telemàtic era una modalitat del vot delegat, “no deixava de ser un contrasentit”, ha valorat. El socialista ha relacionat la reforma del reglament que permetrà votar els diputats a l’exili en el context de l’amnistia tot recordant el títol: “per la normalització institucional, política i social a Catalunya”.
Junts i ERC posen en valor el vot dels exiliats
Pel que fa a Junts, la portaveu adjunta del grup, Jeannine Abella, creu que amb la reforma del reglament es corregeix una “anomalia” i es “protegeix els drets dels diputats i la institució”. A més, ha subratllat que es comptarà amb el PSC, que a la passada legislatura va ser un dels grups que va recórrer el vot delegat de Lluís Puig. “No sabem si ho fan per una mínima pulsió de penediment, un atac sobtat de democràcia o per una operació de blanqueig fruit de les ganes de Salvador Illa de ser president”, ha dit Abella.
Durant la seva intervenció la portaveu del grup parlamentari d’ERC, Marta Vilalta, ha celebrat que “s’obri el camí per garantir reglamentàriament els vots de l’exili”, tot i que ha dit que espera que els diputats pròximament puguin ocupar presencialment els seus escons. Vilalta ha posat en valor “l’acord ampli i de país en defensa dels drets i les llibertats”. “Fem una passa més en la defensa dels drets polítics”, ha insistit la portaveu republicana, que creu que amb aquesta reforma el Parlament “guanya més eines en clau antirrepressiva”.
Comuns i CUP denuncien la vulneració de drets
Al seu torn, la portaveu adjunta dels Comuns, Susanna Segovia, ha defensat que la reforma afronta “canvis urgents” per garantir els drets de tots els diputats. Ha remarcat que així se soluciona la “irregularitat democràtica” que patien diputats a l’exili a qui es “vulnerava els drets” però ha assenyalat que, també, s’ha resolt “un deure pendent” amb la regulació del vot telemàtic i delegat, que ha subratllat que ja es permetia en altres parlaments autonòmics i al mateix Congrés dels Diputats.
Per la seva banda, el diputat de la CUP Dani Cornellà ha subratllat que el Parlament no podia “posar-se de perfil a la repressió” i ha aprofitat per assenyalar el PSC: “Alguns no només es van posar de perfil sinó que van col·laborar activament en la repressió i la persecució”, ha dit. Segons creu ara “les regles de joc han canviat, però més per aritmètica que per canvis profunds en el plantejament”. Cornellà també ha celebrat que amb la reforma la CUP ara podrà tenir un grup propi i ha remarcat que així podran “combatre l’extrema dreta al Parlament”.
PPC i Vox carreguen contra PSC i independentistes
Per part del PPC, el portaveu Juan Fernández ha lamentat que es faci una modificació “exprés” del reglament “a mida de les necessitats polítiques dels partits independentistes i del PSC”. De fet, els ha acusat de voler “trencar les normes de tradició democràtica” i ha carregat contra la CUP perquè considera que la reforma permetrà als anticapitalistes tenir “recursos i càrrecs que les urnes no els hi van concedir”. També ha criticat els de Salvador Illa de moure’s per “interessos”, ja que havien portat el vot telemàtic al TC.
Des de Vox, el portaveu de la formació d’ultradreta, Joan Garriga, ha dit que els independentistes i els socialistes “es preocupen en facilitar la delegació de vot a colpistes, de fugits de la justícia” i de “cedir” davant els “crema-contenidors de la CUP”. Per aquestes declaracions, i altres, el president de la cambra, Josep Rull, li ha cridat l’atenció. Garriga ha acabat assegurant que és una reforma “inconstitucional”. “Ja ho tombaran”, ha dit referint-se al TC.
AC convida la CUP a no deixar el grup mixt
Finalment, Aliança Catalana s’ha abstingut. La líder del partit d’extrema dreta catalanista, Sílvia Orriols, ha manifestat que la modificació “l’ha redactat l’espanyolisme i l’extrema esquerra”. Tot i això, ha dit que “avalen” el vot telemàtic, al mateix temps que ha denunciat que l’estat espanyol “dediqui esforços i recursos a empaitar catalans”. Sobre la cessió de diputats perquè la CUP tingui grup propi, Orriols ha assenyalat que la reforma “dona llum verda al transfuguisme per beneficar l’extrema esquerra”. “No fugin esperitades del grup mixt, que ens ho passarem molt bé”, ha dit a les diputades de la CUP.