Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El Parlament dona llum verda a la llei del fons complementari de riscos

|

- Publicitat -

El Parlament ha aprovat el projecte de llei del fons complementari de riscos, que avala els ex-alts càrrecs davant el Tribunal de Comptes. El PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP-NCG i En Comú Podem hi han donat llum verda, mentre que Vox, Cs i PPC ho han rebutjat. El fons farà front als riscos no coberts per assegurances que puguin afectar el personal de l’administració catalana, també alts càrrecs i membres del Govern. Serà provisionalment gestionat per l’Institut Català de Finances (ICF) i estarà dotat amb 10 MEUR. La iniciativa estableix una “obligació de retorn” després d’un pronunciament judicial “ferm” i “un cop esgotades totes les vies jurisdiccionals d’impugnació”, també les internacionals.

Publicitat

El fons tindrà una dotació fixa inicial de 10 MEUR i anualment s’hi haurà de fer una aportació per un import almenys igual a les liquidacions que s’hagin fet durant l’any. Qui s’hi vulgui acollir, haurà de sol·licitar-ho acreditant diverses condicions, com ara que no hi ha una resolució judicial ferma que declari il·lícites les seves actuacions. Els socialistes havien registrat dues esmenes, una de les quals perquè el retorn dels diners s’hagués de produir tan aviat hi hagués un pronunciament judicial ferm, i sense esgotar totes les vies d’impugnació. S’han tombat. Tampoc han tirat endavant les 21 esmenes que havia presentat el grup de Cs.

Giró, convençut que el Tribunal de Comptes acceptarà els avals dels ex-alts càrrecs encausats

El conseller d’Economia, Jaume Giró, s’ha mostrat convençut que el Tribunal de Comptes, que s’ha de pronunciar dilluns, acceptarà els avals presentats pels ex-alts càrrecs encausats per l’acció exterior de la Generalitat. “A la llarga s’acaba imposant el sentit comú i la justícia”, ha expressat. I ha afirmat que “passi el que passi dilluns”, aquesta llei aprovada aquest dimecres persistirà i permetrà que els treballadors públics puguin “servir el país amb confiança”.

Giró ha advocat pel “principi que garanteix que l’acció política es pot fer amb llibertat i des de les conviccions pròpies” i no “des de l’amenaça i el sentiment d’indefensió”. Finalment, ha lamentat que els grups de Vox, Cs i PPC intentin “polititzar” una iniciativa que “no té res a veure amb un partit o un altre”, sinó amb “la democràcia i l’estat de dret”.

Debat dels grups

Jordi Riba (PSC-Units) ha raonat que l’instrument “restableix” un sistema que ja hi havia abans a Catalunya, “coberta per pòlisses ordinàries”. “La particularitat és que, després del 2017, no hi ha companyies que vulguin fer-ho i hem hagut de crear un mecanisme alternatiu per fer-ho”, ha detallat. I ha desitjat que aquesta normativa sigui “la més inútil de totes”, perquè “no sigui mai necessari recórrer-hi”.

La diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant ha defensat el fons tot carregant contra el Tribunal de Comptes per actuar amb “arbitrarietat”. Des d’En Comú Podem, Joan Carles Gallego ha celebrat que el fons donarà “plena garantia i cobertura” als funcionaris i alts càrrecs i que ho fa “amb transparència”.

Des de JxCat, Joan Canadell ha lloat l’objectiu del fons i ha recordat que va ser avalat pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE): “Això la protegeix dels partits unionistes”, ha valorat. El diputat Juli Fernández (ERC) ha celebrat que la cambra, amb aquesta llei, ha aprovat la primera normativa de l’any, i que ho fa “per garantir l’exercici de la política i dels drets”.

Des de Cs, Nacho Martín Blanco ha criticat que es tracta d’una llei ad hoc “per rescabalar polítics que han comès actes contraris a l’ordenament jurídic”. Per això ha retret als grups que hi han donat suport que “ho intentin revestir de legitimitat democràtica” i creu que només persegueixen “estar coberts de cara a possibles nous embats, com el del 2017”.

Antonio Gallego (Vox) ha descrit el fons com “arbitrari i vergonyós” i creu que és “un instrument per cobrir la malversació dels colpistes d’avui i els que hi haurà demà”. “És per cobrir el que cap companyia s’atreveix a cobrir”, ha criticat. I ha recordat que el seu partit va portar la norma al TC i “és allí on veurem si això està bé o està malament”.

Lorena Roldán (PPC) ha alertat que aquest fons és “com donar un misto a un piròman”. Els populars creuen que el Govern “va idear la fórmula perquè una trentena de càrrecs se’n surtin impunes”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut