Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El Parlament aprova investigar la violència de l’1-O

|

- Publicitat -
El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous que es creï una comissió per investigar la violència durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La iniciativa, impulsada per JxCat, ERC, CatECP i la CUP, ha rebut el suport d’aquests grups i l’oposició de Cs, el PSC-Units i el PPC. La comissió pretén documentar els “exercicis de violència institucional” durant l’1-O; analitzar la preparació, coordinació, participació, perpetració i implicació en fets violents; determinar-ne els responsables, i estudiar les formes de reparació.
Durant el debat previ a la votació, el diputat de Cs Matías Alonso ha assegurat que la violència de l’1-O va ser “promoguda pel Govern colpista” i ha defensat l’actuació “legítima i prudent” tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Nacional. “Van defensar la democràcia i l’ordenament nacional fent un ús prudent de la força”, ha assegurat, i ha afegit que és “el que haurien d’haver fet els Mossos d’Esquadra”. També ha acusat Roger Español, el ciutadà que va perdre un ull l’1-O per una pilota de goma, com a un “esvalotador” i l’ha vinculat amb accions violentes contra la policia. Això ha provocat que el diputat de la CUP Carles Riera demanés la paraula i exigís que es cridés a l’ordre Alonso per pronunciar “paraules manifestament ofensives” contra una persona “que no és aquí per defensar-se i que ha perdut un ull”.

També el PPC s’ha oposat a aquesta comissió d’investigació en considerar-la “estrictament propagandística” com la que investiga l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “No s’ajusta a cap dels principis bàsics que han de regir una comissió d’investigació”, ha esgrimit el president dels populars catalans, Alejandro Fernández, que ha subratllat que “en democràcia, agradi o no, les forces i cossos de seguretat tenen el monopoli de l’ús legítim de la força”. “Només un jutge pot determinar si algú, puntualment, s’extralimita”, ha advertit.

Publicitat

Els socialistes tampoc han donat suport a la creació de la comissió i han retret als impulsors que la vulguin ara que el president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha avançat la seva intenció de convocar eleccions un cop s’aprovin els pressupostos catalans. El diputat del PSC-Units Òscar Ordeig ha preguntat “quin sentit té fer-la ara”, ja que “no hi haurà temps de fer-la”. Tot i això, ha reconegut que l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l’1-O va comportar “un ús desproporcionat de la força que no s’hauria d’haver produït mai”.

Els impulsors

El diputat de CatECP Marc Parés ha estat un dels defensors de la iniciativa i ha sostingut que la comissió permetrà “constatar” la violència policial d’aquella jornada. “Va ser el dia en què més clarament la repressió de l’aparell estatal es va expressar de forma més indiscriminada”, ha afirmat, amb ciutadans defensant les urnes “literalment amb els seus cossos”.

Des de la CUP, Vidal Aragonés ha assegurat que els cossos policials estatals “van desplegar una estratègia de càstig” l’1-O amb la “voluntat d’humiliar” la població. Segons el cupaire, l’objectiu d’aquella actuació era doble: “Generar violència perquè la comunitat internacional no pogués reconèixer mai el referèndum i violència institucional per traslladar por i pànic”. Ha defensat que la comissió ha de buscar “veritat, justícia i reparació”, però també “potser un nou referèndum d’autodeterminació”.

El republicà Ferran Civit, que ha exhibit porres i una urna de l’1-O durant la seva intervenció, ha criticat que “ningú ha donat la cara” per l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l’octubre del 2017 i ha lamentat que “la gran majoria” de denúncies contra la violència policial “han estat aturades pels jutges”. “Tothom s’amaga darrere les porres i les togues”, ha deplorat.

Per part de JxCat, Eduard Pujol ha reclamat “totes les veritats” i que aquesta comissió serveixi “per compartir les experiències de les víctimes, no només dels botxins”. “No és normal que en democràcia els catalans sortíssim estovats”, ha afegit el portaveu.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut