La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat aquest divendres el decret llei per garantir 145,2 MEUR en inversions i ajudes per pal·liar la situació de sequera. Els grups de PSC, ERC, Junts i En Comú Podem han votat a favor del decret, CUP, Cs i PPC s’han abstingut, i en contra ho ha fet l’extrema dreta de Vox. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha destacat que el decret permetrà assegurar les inversions previstes pel 2024, tant per a obres d’emergència com per assegurar el proveïment d’aigua. Mascort ha afirmat que es tracta d’un decret “prioritari i inajornable”. L’oposició ha aplaudit que la mesura serveixi per pal·liar els efectes de la sequera però també han criticat que les ajudes arribin “tard”.
Mascort també ha subratllat que el decret facilitarà que l’ens d’abastament Ter-Llobregat assumeixi l’explotació del manteniemnt del Canal Segarra-Garrigues.
El Govern va aprovar el decret llei a finals de març, pel suplement de crèdit i mesures financeres per intentar pal·liar els efectes de la sequera i l’emergència climàtica. L’import total de 145 MEUR inclou 30 MEUR per finançar possibles accions per aportar aigua al sistema d’abastament de les conques internes com ara el transport d’aquest recurs amb vaixells i o l’ús de dessaladores portàtils.
A banda, contempla 27,5 milions per ampliar l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs; 18,6 milions per crear pous profunds i millorar la xarxa; 50,5 per ajudar el sector primari; o nou milions més per intervencions en matèria de prevenció d’incendis forestals.
L’objectiu d’aquesta mesura “és assegurar les inversions planificades a curt termini per fer front a la manca de pluges i garantir el proveïment d’aigua a la població davant la greu situació de sequera i a les activitats econòmiques afectades per la sequera”, tal com va explicar la portaveu, Patrícia Plaja.
Va detallar que, entre altres, aquest suplement de crèdit permetrà garantir obres prioritàries com l’ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Besòs, amb un pressupost de 27,5 milions d’euros. Així, ha recordat que aquest és un projecte inclòs en el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2022-2027 que té com a objectiu la millora de la garantia d’abastament d’aigua per a la regió metropolitana de Barcelona. “És clau dins de la planificació per assegurar la suficiència hídrica de l’abastament urbà d’aquest territori”, ha manifestat.
30 milions per si cal portar aigua amb vaixells o dessaladores
Paral·lelament, ha dit que permetrà dur a terme tot un seguit d’actuacions d’emergència, entre les quals hi ha noves aportacions de recurs hídric al sistema d’abastament de les conques internes de Catalunya a través del transport d’aigua potable en vaixell i altres possibles eines, com per exemple, dessaladores portàtils. “Tenim una partida prevista de 30 milions però sabem que aquest és el cost aproximat. Caldrà veure la periodicitat, quan s’ha de començar a fer i és cert que la xifra pot variar, també a la baixa”, ha afirmat Plaja que ha remarcat que en tot cas aquesta és “una solució temporal, que no estructural”.
La portaveu ha assenyalat que mai fins ara s’han usat dessaladores portàtils i que “s’haurà de veure com funcionen i quin excedent d’aigua tenen”. Ha considerat que és poc probable que generin un excedent, però ha dit que en cas que així sigui s’estudiarà quin efecte pot tenir en l’ús públic. “S’hi està treballant des de l’Agència Catalana de l’Aigua i quan tinguem novetats n’informarem”, ha conclòs. A banda, ha dit que també es contemplen 18,6 milions per obres d’emergència per a la construcció de pous profunds i millores en la xarxa.
A més, el suplement de crèdit també farà possible destinar 9 milions d’euros a actuacions en matèria de prevenció d’incendis forestals que s’han de dur a terme de manera extraordinària respecte d’altres campanyes a conseqüència de la situació persistent de sequera. “Es tracta sobretot de retirada d’arbres, treballs forestals per a la generació d’aigua blava o l’aplicació de mesures extraordinàries per reduir danys de la fauna cinegètica”, ha detallat.
Suport al sector primari
El Decret contempla també mesures específiques de suport al sector primari per garantir-ne la continuïtat. En aquets sentit, hi figuren noves convocatòries d’ajuts als sectors primaris afectats per la sequera. Plaja ha recordat que en l’exercici 2023 ja es van convocar diferents línies d’ajuts per als sectors més afectats per aquesta crisi, però ha assenayalat que “davant la persistència de la situació” s’activarà una partida 50,5 milions d’euros per atendre els ajuts als sectors agraris afectats pels episodis de sequera de 2023 i els d’aquest 2024.
Per últim, ha explicat que es destinaran 9,5 milions d’euros a l’increment de dotacions de personal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. “La necessitat es quantifica en 209 places per posar a disposició una atenció més directa i personalitzada de suport al sector primari afectat per les condicions de sequera d’aquests dos darrers anys, i dels diversos episodis extrems de condicions climatològiques adverses que es preveu que s’aniran produint de forma sostinguda en el futur”, ha comentat.