El tercer cas d’espionatge per part de l’estat espanyol als moviments populars i assemblearis de l’esquerra independentista, que aquesta vegada ha afectat principalment les organitzacions del barri de Benimaclet, a València, ha posat en alerta els col·lectius antifeixistes, els quals han anunciat que estudien la possibilitat d’emprendre mesures legals, a la vegada que exigeixen la depuració de responsabilitats. Així ho han anunciat en una roda de premsa duta a terme el matí d’aquest dimarts, 14 de febrer, des del mateix barri de Benimaclet, segons ha recollit ‘La Directa‘, el mitjà que va destapar aquest cas d’espionatge.
Els col·lectius populars afectats per l’espionatge de l’estat espanyol denunciaven a través d’un comunicat la vulneració de drets civils i polítics que la infiltració d’un agent suposa, com ara del dret a la llibertat de pensament, d’associació, d’expressió i de reunió. L’advocada d’Alerta Solidària, Maria Josep Martínez, ha explicat a ‘La Directa’ que no hi ha prou cobertura legal en aquests casos, però que estan davant d’un possible delicte de “revelació de secrets i de violació dels domicilis de les activistes en les quals l’agent va estar”.
La notícia va despertar la indignació també dels partits valencians, com ara Compromís, i dels partits independentistes catalans, els quals van reclamar el mateix dilluns la compareixença del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè donés les explicacions pertinents sobre aquest cas injustificat d’espionatge. Tanmateix, tal com ha passat en les dues anteriors ocasions, el més probable és que si el titular d’Interior acaba compareixent, sigui per justificar amb excuses la infiltració en els moviments populars de l’esquerra independentista, i no pas per condemnar aquest brut joc.