Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024

El ministre Torres demana a Junts que aparqui la petició del traspàs de les competències d’immigració

Promet un "finançament suficient" per al repartiment de menors migrants i espera convèncer les comunitats del PP

|

- Publicitat -

El govern espanyol portarà “a finals de la setmana que ve o a l’inici de la següent” a la Conferència Sectorial –on participen totes les comunitats, majoritàriament del PP- una proposta d’acord per al repartiment d’immigrants menors no acompanyats entre territoris. Aquest acord incorporarà un “finançament suficient” per a l’acollida que està subjecte a negociació. Ho ha recordat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, després d’una ronda de reunions amb els grups del Congrés. Segons el ministre, Junts ha plantejat de nou la transferència integral de la competència en immigració. Torres ha recordat que donar compliment a la demanda implicaria modificar una llei orgànica i la prioritat és atendre a la “urgència” del moment.

Publicitat

El passat 11 de juny l’executiu espanyol va tancar amb el govern de les Canàries un acord per al repartiment obligatori de menors no acompanyats entre les comunitats autònomes. Una entesa que busca alleugerir la saturació dels centres d’acollida a l’arxipèlag –que acull actualment prop de 6.000 menors no acompanyats- però que ha de comptar amb l’aval de la resta de territoris que rebran aquests immigrants.

L’executiu espanyol fia d’aquesta manera l’èxit del repartiment a una entesa amb les comunitats autònomes del PP, que controla 14 dels territoris de l’Estat.

Paral·lelament, el ministre Torres i el president de les Canàries, Fernando Clavijo, han buscat complicitats aquesta setmana mitjançant una ronda de reunions amb els grups parlamentaris al Congrés. Segons el ministre, l’únic “no” rotund ha estat el de Vox, però formacions com el PP han anunciat que volen fer “matisacions” a l’acord.

L’objectiu de l’executiu espanyol és superar aquesta Conferència Sectorial i transformar l’acord en un projecte de llei que es tramitarà al Congrés “abans de l’estiu”.

Et pot interessar  Junts, ERC, CUP, Comuns i PSC pacten una reforma del Reglament del Parlament per habilitar el vot telemàtic

Per convèncer els grups, el ministre ha recordat que l’acord signat amb Canàries inclou mencions específiques a la “suficiència financera”, de manera que l’Estat acordarà amb les comunitats la distribució dels menors “adoptant les mesures financeres que resultin necessàries”, i el pla inclourà mecanismes “per satisfer el finançament suficient” per a aquesta acollida.

En tot cas, segons el ministre, en els pròxims dies continuarà treballant amb els grups per determinar –després de la Conferència Sectorial- quins són els que definitivament li donen suport.

Una de les formacions que ha manifestat la seva voluntat d’introduir “matisos” al text ha estat Junts. El ministre ha explicat que aquesta formació li ha comunicat que li farà arribar una proposta alternativa. “Estem esperant aquesta proposta, que no ens consta que ens hagi arribat, i parlarem quan ens facin arribar el que ells matisarien”.

En tot cas, ha apuntat que Junts ha reclamat a l’Estat la competència integral en matèria d’immigració. “Ells han tornat a plantejar aquesta qüestió, però per fer-ho cal una llei orgànica i el que els hem plantejat és la necessitat d’una solució urgent”, perquè “estem davant una emergència objectiva”, ha dit, i “cal una distribució entre territoris” mitjançant una “modificació legislativa” que està “més a prop que mai”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut