El Ministeri de Transports i la Generalitat han constituït la comissió de seguiment per al traspàs de Rodalies i han acordat la creació d’un setè grup en matèria sindical i laboral per “reforçar la participació” dels treballadors de Renfe i Adif. Segons el Ministeri, aquest nou grup és per mantenir un “pont de diàleg constant” amb els representants dels treballadors i perquè aquests puguin mantenir els drets adquirits. La comissió de seguiment estarà copresidida per la secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano i el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, a més de membres de Renfe, Adif, dels ministeris d’Hisenda i Política Territorial i dels departaments d’Economia, Presidència i Ifercat.
En la reunió, s’ha consensuat la composició dels set grups de treball, que es constituiran pròximament, centrades en els recursos econòmics, l’operació dels serveis i infraestructures.
El primer dels grups treballarà en el traspàs de l’operadora i la creació de la nova societat mixta i s’abordaran aspectes com els mitjans necessaris per a la seva creació, els recursos per a la prestació dels serveis i la mobilitat laboral entre l’actual Renfe i la nova empresa. La societat tindrà un consell d’administració paritari entre els dos governs amb un president proposat per la Generalitat. En una reunió el passat 19 de febrer entre la consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Òscar Puente, es va acordar que els estatuts estarien a punt al voltant de l’estiu.
El segon grup està dedicat als serveis ferroviaris, concretament a l’anàlisi de la millora dels serveis actuals, establint terminis i les despeses a assumir. El tercer grup se centrarà en el Pla de Rodalies i, entre d’altres, farà seguiment de l’execució del pla, de la seva actualització i establirà la programació anual de les actuacions i inversions previstes.
El quart grup treballarà en el traspàs de les infraestructures. Concretament, s’encarregarà d’identificar els trams de la infraestructura ferroviària en què els serveis prestats siguin de forma exclusiva de la Generalitat i es puguin excloure de la Xarxa Ferroviària d’Interès General (RFIG).
El cinquè grup, d’assumptes econòmics, ha de fixar els mecanismes per al traspàs de la Generalitat als fons necessaris per cobrir el dèficit d’explotació dels serveis que genera Renfe cada any; mentre que el sisè grup serà d’assumptes jurídico administratives, que serà de suport als cinc anteriors i els assessorarà sobre la viabilitat de les propostes de cada un d’ells.
Per últim, el setè grup, acordat aquest mateix dijous, abordarà les diferents situacions en matèria de relacions laborals i sindicals en el desenvolupament del traspàs. En formaran part els comitès d’empreses de Renfe i Adif, les mateixes empreses, el Ministeri i la Generalitat.