Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 14 de agost del 2024
Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 14 de agost del 2024

El jutge processa Roger Español i envia a judici l’escopeter de la policia espanyola que li va buidar l’ull

|

- Publicitat -

Notícia agredolça. El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha enviat a judici quatre policies nacionals per un delicte de lesions per la brutalitat de l’1-O a la capital catalana, però també ha processat Roger Español, un votant que va patir l’impacte d’una bala de goma dels antiavalots i va quedar sense un ull. Així doncs, el deixa a punt de judici per un suposat delicte d’atemptat contra l’autoritat.

Publicitat

Entre els 13 denunciants, a banda de Roger Español, un periodista i diversos votants, entre ells un menor, relaten cops de porra per tot el cos, inclòs el cap, quan mantenien actitud pacífica, i insults i vexacions amb frases com “pillaràs”, “et cagaràs”, “xucla’m la polla” o “fill de puta, aquest és el teu vot”. A banda de l’ull que va perdre Roger Español, els altres denunciants van tenir contusions, erosions i fractures d’ossos, i alguns han quedat amb seqüeles.

Per argumentar el processament dels agents, el magistrat relata com en un vídeo es veu com clarament com en una situació de relativa calma tensa, però sense incidents, un agent es va abaixar la visera, es va apropar a votants asseguts a terra al carrer Sardenya i els va començar a colpejar amb la porra de dalt cap a baix. A aquest primer agent se li van afegir almenys uns altres dos mentre part dels votants intentaven fugir. Pocs segons després es va sentir la primera salva sense munició.

L’escopeter va agredir Roger Español saltant-se el protocol

Amb tots els indicis, el magistrat conclou que es van disparar 17 boles de goma, segons la pròpia Policia quan els votants tenien una actitud relativament tranquil·la. Una bola va anar a la cama d’un votant, mentre una altra va rebotar a terra i va impactar a l’ull dret de Roger Español, que li va explotar internament. El magistrat conclou que pel que es veu als vídeos, es van disparar boles de goma a menys de 25 metres de distància i no hi havia cap “situació excepcional, amb agressions directes o de perillositat extrema” que justifiqués l’ús d’aquesta arma. De fet, una pericial fixa la distància entre Roger Español i l’agent que li va disparar la bola en 14,12 metres, inferior al mínim exigit per situacions molt excepcionals.

Et pot interessar  El cos de Mossos exercirà de policia judicial durant la Copa Amèrica i relega la Guàrdia Civil a tasques de vigilància

Abans de rebre l’impacte, els vídeos també mostren Roger Español llençant una tanca d’obres contra un agent i també dona una puntada de peu a una altra tanca que impacta per darrere a un altre policia, tot i que no es van patir lesions.

Per tot això, el magistrat processa Español per les escomeses als policies i als quatre antiavalots per la seva actuació: l’escopeter per no respectar els protocols de llançament de boles de goma; el cap de grup per ordenar l’ús de boles de goma de forma indeguda i que va ser el primer a utilitzar la porra contra persones assegudes a terra; i dos agents més per utilitzar la porra de manera indeguda.

En canvi, el magistrat no processa diversos policies per determinats fets denunciats a la zona, ni altres escopeters, fet criticat per la plataforma Irídia. Tanmateix, alguns estan investigats per l’actuació directa a l’escola Ramon Llull. A més, el magistrat no descarta processar altres persones després de rebre una prova pericial avalada per l’Audiència de Barcelona.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut