El magistrat que va instruir el ‘cas Palau’ entre els anys 2011 i 2014, Josep Maria Pijuan, ha revelat draps bruts sobre l’aleshores director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel De Alfonso.
La primavera de l’any 2013 De Alfonso, li va demanar que investigués un suposat compte a Suïssa de l’aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), que després es va demostrar fals. Pijuan ha dit que De Alfonso, temps abans de reunir-se amb el ministre de l’Interior, va intentar que el jutge impliqués Trias en el ‘cas Palau’, cosa que no va aconseguir perquè el fiscal tampoc veia clar aquella sospita. De Alfonso va demanar a Pijuan que encarregués la investigació a la Guàrdia Civil o a Antifrau mateix.
En una entrevista a RAC1, Pijuan, que ara és magistrat a Andorra i ha portat el ‘cas BPA’, relacionat amb la família Pujol Ferrusola, ha explicat que havia coincidit amb De Alfonso a la secció desena de l’Audiència de Barcelona durant dos o tres anys.
El maig o juny del 2013 De Alfonso li va demanar per dinar perquè li volia detallar un assumpte. Van anar amb el cotxe oficial de De Alfonso a un restaurant i durant l’àpat li va mostrar un document on constava el suposat compte suís d’algun dirigent de CDC on haurien anat a parar els fons desviats del Palau de la Música.
De Alfonso li va demanar a Pijuan que ell, com a jutge instructor del ‘cas Palau’, encarregués a Antifrau una investigació sobre aquell compte, cosa que el jutge va veure il·legal. Alternativament, De Alfonso va proposar que ho encarregués a la Guàrdia Civil. Però Pijuan ha explicat que tant els Mossos d’Esquadra com la Udef no van trobar indicis que cap dirigent de CDC s’embutxaqués diners del Palau.
El jutge no va donar gaire importància a la conversa i De Alfonso es va guardar el document. Quan Pijuan va arribar al seu despatx li va demanar una còpia del paper al director d’Antifrau per fer algunes comprovacions. Pijuan ho va comentar amb el fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled, que li va dir que aquell paper ja circulava feia temps i ell l’havia descartat perquè era “fum”.
De fet, Ulled i el mateix Pijuan ja havien rebut, mesos abans, la visita d’exalts càrrecs de la Policia Nacional demanant l’escorcoll de la seu de CDC en plena campanya electoral catalana a finals del 2012. Aleshores van sortir publicats a la premsa suposats informes policials que apuntaven que Jordi Pujol i Artur Mas tenien comptes a Suïssa, informes que s’han demostrat falsos.
L’octubre del 2014 De Alfonso va anar a Madrid dues vegades per parlar amb l’aleshores ministre de l’Interior, el català Jorge Fernández Díaz (PP). En les converses, que van ser gravades, tots dos parlaven sobre la manera de tirar endavant possibles investigacions per corrupció contra polítics independentistes. Les converses es van fer públiques el 2016.
El mateix Pijuan ha reconegut que si hagués fet cas a De Alfonso i hagués encarregat investigar el compte a la Guàrdia Civil, hauria recaigut en el tinent coronel Daniel Baena, que durant el ‘procés’ va fer alguns informes molt polèmics contra els polítics independentistes. “Se’m posen els pèls de punta només de pensar-ho”, ha dit.
Finalment, el suposat compte suís de Trias va sortir publicat a la portada del diari ‘El Mundo’ poc abans de la campanya electoral municipal del maig del 2015, que Trias va acabar perdent, tot i que es va demostrar que el compte no existia.