Aquest dilluns comença l’última setmana de la prova testifical del judici a l’Audiència Nacional contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, i l’exsecretari general d’Interior i l’exdirector general dels Mossos, Cèsar Puig i Pere Soler, respectivament. Serà el torn de diversos comandaments dels Mossos, exalts càrrecs de la Generalitat i figures significatives com l’exconseller d’Interior Jordi Jané o el cap polític dels Mossos enviat pel govern espanyol durant el 155, Juan Antonio Puigserver.
Les declaracions arriben després d’una setmana on diversos comandaments dels Mossos, testimonis de la defensa de Trapero, han apuntalat la versió del major, assegurant que sempre es va voler complir amb rigor la interlocutòria judicial de l’1-O, comptant que el dispositiu policial era conjunt. No obstant això, després del trencament de la coordinació entre els tres cossos, els Mossos no van poder tancar gaires centres per falta d’efectius per abordar la multitud de votants que hi havia impedint l’entrada dels binomis i els antiavalots. També van defensar l’actuació davant la seu d’Economia el 20-S.
Un dels testimonis més importants per a Trapero ha estat el del secretari del TSJC, Joaquim Martínez, que va confirmar la versió del major sobre les seves dues reunions amb la magistrada Mercedes Armas, el 27 de setembre i el mateix 1 d’octubre. En la primera reunió, amb els altres dos caps policials, es va especificar que Diego Pérez de los Cobos coordinaria el dispositiu, i en la segona, el mateix De los Cobos va dir que tot i les dificultats i les càrregues policials als punts de votació, tenia la situació “sota control”.
Aquest proper dilluns serà el torn d’Antoni Verger, que la tardor del 2017 era intendent i número 2 del comissari Joan Carles Molinero a la Comissaria Superior de Coordinació Central, Carles Anfruns, que era el cap de la regió policial Metropolitana Sud, i David Boneta, cap dels Mossos a Tarragona, que va fer unes polèmiques declaracions dient que la policia catalana obeiria la Generalitat. També està prevista la declaració del conseller d’Interior fins el juliol del 2017, Jordi Jané, i del secretari del Govern amb el president Puigdemont, Joan Vidal de Ciurana, que va arribar a preguntar a la cúpula policial quina legalitat acatarien els Mossos.
Per dimarts serà el torn de diversos càrrecs i excàrrecs de la Generalitat, com Maite Català, subdirectora general de Recursos Humans dels Mossos; el subdirector general d’Administració i Serveis dels Mossos, Frederic Ferrer; Francesc Sutrias, exdirector general de Patrimoni i processat pel jutjat d’instrucció 13; Xavier Gibert, secretari general de Cultura fins el juliol del 2017. L’últim testimoni previst és Juan Antonio Puigserver, secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior que va dirigir els Mossos d’Esquadra mentre es va aplicar l’article 155 de la Constitució.
Per dimecres està prevista la visualització de diversos vídeos del 20-S i l’1-O que formen part de la prova documental. Per dijous no està prevista cap sessió.
Per primer cop en tot el judici, les sessions no tindran lloc a la seu de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares, sinó a la seu principal del tribunal, al carrer Génova de la capital madrilenya.
Tot i que inicialment les conclusions definitives s’havien de presentar just després de la prova documental, la fiscalia ha demanat uns dies per reelaborar el document, cosa que podria obrir la porta a una possible rebaixa de la petició de delictes i penes, i el presentarà el dilluns dia 16 de març. El tràmit serà molt breu. Després totes les parts tindran una setmana sense sessions per preparar els seus informes finals, que es presentaran a partir del dilluns 23 de març. En acabar, serà el torn de l’última paraula pels acusats, que previsiblement no faran servir. Aleshores el judici quedarà vist per a sentència