Edició 2173

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 07 de juliol del 2024
Edició 2173

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 07 de juliol del 2024

El Govern, sobre el creixement de l’economia catalana: “El concepte de dècada perduda mereix anar a l’oblit”

Aragonès insisteix en el finançament singular: "Que no ho intentin diluir en un nou cafè per a tothom"

|

- Publicitat -

“El concepte de dècada perduda mereix anar a l’oblit”. Aquesta és la valoració que ha fet el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, de l’informe anual de l’economia catalana corresponent al 2023, que analitza les principals magnituds econòmiques de l’últim any. Davant dels agents econòmics i socials i de diversos càrrecs del Govern, Aragonès ha remarcat que el seu executiu deixa “un país molt millor” i ha insistit en la seva proposta de finançament singular per a Catalunya. “Que no ho intentin diluir en un nou cafè per a tothom, ens faríem un mal favor”, ha etzibat. “No es tracta d’un maquillatge, sinó d’un canvi de model, un canvi de sistema que no va en contra de ningú, sinó que ha d’anar a favor de tothom”, ha dit.

Publicitat

Després que ERC hagi fixat el finançament singular com una de les condicions pel pacte amb Illa, aquest dimecres Aragonès ha insistit en la seva proposta. “No vol dir cap altra cosa que disposar de la clau de la caixa, de guanyar sobirania fiscal”, ha dit. “És un concert català, un sistema de finançament tan singular com el que té el País Basc o Navarra”, ha afegit. El president de la Generalitat en funcions ha opinat que la reforma del finançament s’ha de fer “de manera ambiciosa” i “no pot ser un pedaç”.

Segons Aragonès, l’escenari polític actual ha deixat una “finestra d’oportunitat”. “És imprescindible exercir les eines que tenim al nostre abast i aprofitar i complir amb el deure que la conjuntura, el context històric i les necessitats del nostre país ens posen per davant”, ha apuntat. “Imaginem-nos el que podríem oferir com a país si poguessim gestionar aquests 22.000 milions que representa l’espoli fiscal que pateix el nostre país”, ha dit.

Després de tot, Aragonès ha remarcat que “la Catalunya dels vuit milions no pot funcionar amb els recursos de la Catalunya dels sis milions” i ha alertat que hi ha risc de “tocar sostre”. “Per això és absolutament imprescindible que la proposta de finançament singular sigui una realitat”, ha sentenciat Aragonès.

A la presentació al recinte modernista de Sant Pau hi ha assistit la consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas; i el secretari general adjunt d’ERC, Juli Fernàndez. Del món econòmic s’hi ha pogut veure representants d’alguns sindicats, del Col·legi d’Economistes i de la Cambra de Comerç, entre altres.

El creixement de l’economia catalana quintuplica el de la zona euro

L’informe ha presentat aquest dimecres el govern ressalta que l’economia catalana va créixer durant el 2023 de manera “més diversificada” que a l’Estat i la zona euro. El document destaca que el creixement del PIB de l’últim exercici (2,6%) va ser cinc vegades superior al de l’eurozona (0,5%) i ho atribueix a l’expansió de la indústria – contrast amb les davallades que va registrar a països com Alemanya o Itàlia-, els serveis en i el “dinamisme” del sector exterior.

Et pot interessar  Rovira i Aragonès també signen el manifest d'ERC que demana una "renovació de la cúpula" del partit

La consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas, ha destacat les dades de la demanda externa, que va ser un dels “grans motors” de creixement de l’últim exercici, i ha recordat que les exportacions van marcar un rècord, superant per primer cop els 100.000 milions. També ha ressaltat que les grans empreses exportadores regulars (les que fan exportacions superiors als 5 milions d’euros) han augmentat un 20,2% entre el 2019 i el 2023, fins a les 1.940. L’executiu també ha assegurat que Catalunya concentra un terç de les companyies d’aquest tipus de l’Estat en la majoria d’indústries manufactureres.

El Govern també ha mencionat la sequera, la “més greu” des que es tenen registres a Catalunya, i l’impacte que aquesta va tenir en el sector primari.

La “clau” del mercat laboral i la diversificació del turisme

Pel que fa al mercat laboral, la directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica del Govern, Marta Espasa, ha assegurat que va ser “clau” per assolir un “bon ritme” de l’economia en l’últim exercici. Espasa ha ressaltat el rècord de 3,7 milions d’ocupats i ha indicat que la taxa de dones que s’han incorporat al món laboral entre el 1987 i el 2023 s’ha doblat, passant del 26,5% al 51,6%.

En analitzar les dades sobre turisme, l’informe ha assenyalat que la recuperació del turisme estranger es va “consolidar” a finals del 2023, amb “canvis estructurals destacables” que van apuntar a una diversificació geogràfica dels visitants, “més qualitat” i desestacionalització.

El Departament d’Economia ha valorat positivament el “fort augment” de turistes procedents d’Amèrica del Nord i el sud d’Europa, per sobre dels mercats emissors tradicionals com França, el Regne Unit i Alemanya. És significatiu també que el pes dels turistes dels Estats Units va triplicar durant el 2023 els registres prepandèmia.

“L’economia catalana el 2023 ha resistit i avançat”, ha resumit Mas. “La conclusió és clara i inequívoca: l’economia catalana funciona i va bé, sobretot si ho mirem en termes relatius al nostre entorn”, ha sentenciat Aragonès.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut