Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El Govern salva pels pèls el decret de sequera

|

- Publicitat -

El Govern ha aconseguit que el Parlament convalidi pels pèls el decret de sequera, el qual permet a l’ACA suspendre durant 48 hores la captació d’aigua per a usos diferents de l’abastament de la població, recuperar pous en desús, i augmentar les sancions per danys al domini públic hidràulic quan es cometin en situacions d’alerta i emergència per sequera. L’ajustada votació només ha tingut el suport d’ERC; els grups parlamentaris PSC-Units, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem han optat per abstenir-se, mentre que la dreta i l’extrema dreta del PPC, Cs i Vox han votat en contra.

Publicitat

El decret constata la “dràstica i generalitzada reducció de les precipitacions” i alerta que “les aportacions als rius que alimenten els embassaments s’han reduït a valors inferiors als mínims registrats el 1990”. El Govern justifica la necessitat del decret perquè, davant el fet que “no és previsible que aquesta situació millori a curt termini”, cal “garantir un servei essencial com és l’abastament de poblacions”. No obstant això, la majoria de grups parlamentaris han retret a l’executiu d’Aragonès que la mesura arriba tard i sense planificació, tot acusant-lo d’haver actuat “sense consens ni diàleg”.

El diputat d’ERC Eugeni Villalbí ha demanat als grups parlamentaris que “defugin la irresponsabilitat i el negacionisme i abandonin el partidisme”, segons recull l’ACN, que ha assegurat que és necessari davant la situació “d’emergència”. “Cal aprovar-lo, però no aprovar-lo no ens posa millor per respondre a la crisi, no ens dóna més eines contra la sequera ni més temps per actuar”, ha remarcat, i ha advertit que, de fet, “exposa més el país, els municipis, la gent i el territori als efectes dramàtics” de la sequera. En aquesta línia, ha demanat als grups parlamentaris que “defugin la irresponsabilitat i el negacionisme i abandonin el partidisme”.

JxCat, que fins fa sis mesos era el soci d’ERC al Govern, ha criticat “el fons i la forma” del decret, tot subratllant que “és molt de sancionar i de multar, però molt poc d’acompanyar”, tot exposant que “aconsegueix quatre miserables litres d’aigua i fa emprenyar tothom”. El diputat Salvador Vergés ha lamentat que “s’espera més d’una administració competent, no només que sàpiga castigar”. D’altra banda, la formació també ha criticat que el consell executiu aprovi “unilateralment” un decret i que confiï en l’aprovació per part dels grups parlamentaris. “Han de venir pactats de casa i no governar a cop de decret, no funciona així”, ho ha reblat el diputat, que ha dit que no han tombat el text “per responsabilitat”.

La CUP ha centrat el seu discurs a exposar que la mesura no és suficient ni “contempla la nova realitat” de l’escenari hídric. El grup anticapitalista ha lamentat que el Govern exigeixi a la ciutadania “que tanqui l’aixeta”, a la vegada que posa sobre la taula un model de país que afavoreix la desaparició “de la poca aigua que ens queda”, referint-se als macroprojectes. El diputat Dani Cornellà ha confirmat que la seva formació participarà de la cimera sobre la sequera prevista per a divendres de la setmana que ve, però ha afirmat que “en unes hores no es resoldrà res”. En la mateixa línia, el diputat ha demanat a l’executiu una taula de diàleg que “compti amb tots els sectors afectats”.

Et pot interessar  ERC presenta una reforma legislativa per revertir la rebaixa fiscal al Hard Rock

D’altra banda, els comuns han preguntat què s’ha fet en els últims 10 anys quan, segons ha dit, ja se sabia que s’arribaria en la situació actual de sequera “més tard o més d’hora”. El diputat Lucas Ferro ha demanat que hi hagi un Govern “capaç de liderar un acord de país” en matèria de sequera i, en aquesta línia, ha defensat que de la cimera de l’aigua se n’ha de sortir amb un “acord valent per als pròxims anys”.

El PSC, per la seva banda, ha lamentat que el Govern “no ha fet la feina quan tocava” i que el decret no aporta les solucions que cal a Catalunya per abordar els problemes “estructurals”. La diputada socialista Sílvia Paneque ha criticat la “inacció i manca d’inversions” del Govern els darrers anys, així com la manca de diàleg amb els grups o entitats que fan gestió de l’aigua. També ha acusat l’executiu de “centrifugar responsabilitats” cap als municipis “com a culpables de la situació” quan, en canvi, la gestió de l’ACA és “deficient”. Alhora, el grup de Salvador Illa ha demanat que s’apliqui un període de transitorietat abans d’aplicar el règim sancionador que preveu la llei.

El sector espanyolista i conservador del Parlament ha votat en contra la mesura al·legant motius diversos, com ara que arriba tard, que són mesures ineficaces i insuficients, que perjudica els ciutadans i que cal més inversió. Així, el PPC ha expressat que “el decret és el típic exemple de mala política reactiva, només reacciona quan tots els indicadors estan en vermell”, i lamenta que no contempla inversions, motiu pel qual han votat en contra. El grup Cs s’ha expressat en la mateixa línia, assegurant que “la solució per evitar restriccions d’aigua és actuar, actuar i actuar. Invertir, invertir i invertir”. Vox, per la seva banda, ha criticat que les mesures plantejades  són “ineficaces” i que “perjudiquen” els ciutadans, tot tillant la política d’Aragonès de “brossa”, perquè “tapa els escàndols, la corrupció i pensa a mantenir llocs”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut