Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

El Govern resol les subvencions del 2024 per a 2.332 projectes socials

Drets Socials unifica les dues convocatòries que existien fins ara

|

- Publicitat -

El Departament de Drets Socials ha resolt l’atorgament definitiu de les subvencions per a projectes i activitats socials CONVO24, amb una dotació de 101,6 milions d’euros. La xifra representa un augment de 33,6 milions respecte l’any passat, un 49% més. Amb aquesta dotació es finançaran 2.332 iniciatives de l’àmbit de la infància, voluntariat, gent gran, discapacitat, dependència, suport a les famílies, inclusió social o sensellarisme. En aquesta convocatòria s’han unificat la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats i els ajuts a programes amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF amb l’objectiu de reduir la burocràcia i facilitar l’accés als ajuts per part de les entitats, segons al conselleria.

Publicitat

El Departament ha defensat també que ha escurçat els terminis de publicació, valoració i resolució per facilitar la tasca de planificació de les entitats. Així, entre la publicació de la convocatòria de 2024 i l’assignació definitiva han passat 188 dies.

En concret, s’han convocat 96 línies d’ajuts agrupades en diversos blocs. En primer lloc, projectes experimentals d’atenció a persones en àmbit social, amb 43,8 milions; en segon Inversió de construcció, remodelació o equipaments d’establiments de serveis socials inclosos en la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, en la Xarxa Catalana d’Instal·lacions Juvenils o en la Xarxa de Punts Òmnia, amb 12,2 milions d’euros.

La tercera línia és la de Foment d’activitats i projectes ordinaris d’entitats socials, amb 35,4 milions d’euros; i la quarta Foment dels serveis prestats per entitats federatives de segon i tercer ordre, amb 10,2 milions d’euros.

Del total de 3.545 sol·licituds admeses, 1.252 s’han presentat al bloc 1, 383 al 2, 1.848 al 3 i 62 al bloc 4.

Més recursos per a l’atenció a la dependència, la discapacitat i l’exclusió

D’entre totes les subvencions, Drets Socials ha destacat el “creixement important” del finançament que reben les entitats associatives dels àmbits de la dependència, la discapacitat i l’atenció a l’exclusió social. En aquest àmbit, ha augmentat un 45% els recursos per a l’atenció mental, amb prop de quatre milions d’euros, i un 88% i un 141% els recursos destinats a les entitats que atenen la discapacitat intel·lectual o l’autisme, amb 10 i 2,2 milions, respectivament.

D’alta banda, el Departament ha destacat els increments d’un 59% en atenció a persones malaltes fins als tres milions, d’un 67% fins al 2,3 milions el de la discapacitat física i les entitats de paràlisi cerebral i pluridiscapacitat, que tindran un milió (+84%).

Et pot interessar  Baixa de 85 a 66 dies el temps de resolució dels expedients de la Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya

En l’àmbit d’exclusió social, el 2023 es van repartir 21,3 milions i ara 28,9, un increment del 35% (+7,6 milions). I en l’àmbit del suport a les famílies, s’ha passat de 3,5 milions a 3,8, un increment del 9%.

Entre els projectes concrets, han rebut una subvenció projectes experimentals vinculats a processos de desinstitucionalització de persones dependents o un programa pilot d’assistent personal per a infants, adolescents i joves amb trastorn de l’espectre autista.

En l’àmbit de l’exclusió social, s’han reforçat els ajuts a cobrir les necessitats bàsiques com la provisió d’aliments o els productes d’higiene personal a través de quatre línies de subvenció i un total de 12,6 milions d’euros. A la convocatòria 2024 i en el marc de l’atenció a les persones sense llar s’han atorgat 4,8 milions, a projectes que inclouen entre d’altres la gestió de pisos amb suport, serveis d’atenció temporal o servei d’acompanyament.

En infància i adolescència, s’ha posat l’accent en l’àmbit de la reparació emocional d’infants i joves i poder promoure tractaments psicològics gratuïts a qui ho necessiti. En l’àmbit de joventut, s’han incrementat un 67% les línies que financen les federacions i entitats de lleure educatiu per garantir l’accés d’infants i joves.

D’altra banda, hi ha un increment del 98% de la partida destinada a subvencionar obres passant dels 6,1 milions d’euros del 2023 als 12,1 d’enguany, sent 10,3 milions per a entitats del sector de l’autonomia personal i la discapacitat.

En l’àmbit de l’acció cívica i comunitària, la convocatòria destina 2,6 milions al foment i promoció del voluntariat i, per primera vegada, s’ha creat una línia específica de subvencions per als projectes d’intervenció social implementats des del voluntariat a través de la metodologia de la mentoria social.

La majoria són fons propis de Drets Socials

Pel que fa a l’origen dels fons, 60,3 dels 101,6 milions d’euros són fons propis del Departament de Drets Socials; 33 provenen de la recaptació de l’IRPF, 5,7 del fons social de loteries de la Generalitat i 2,6 dels fons d’actuacions per a la dependència i polítiques socials.

La conselleria ha recordat que a principis del 2023, determinats serveis de la cartera pública de serveis socials van passar a finançar-se amb una subvenció anual mitjançant la concertació social per donar més estabilitat a les entitats.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut