El Departament de Drets Socials ha resolt l’atorgament definitiu de les subvencions per a projectes i activitats socials CONVO24, amb una dotació de 101,6 milions d’euros. La xifra representa un augment de 33,6 milions respecte l’any passat, un 49% més. Amb aquesta dotació es finançaran 2.332 iniciatives de l’àmbit de la infància, voluntariat, gent gran, discapacitat, dependència, suport a les famílies, inclusió social o sensellarisme. En aquesta convocatòria s’han unificat la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats i els ajuts a programes amb càrrec a l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF amb l’objectiu de reduir la burocràcia i facilitar l’accés als ajuts per part de les entitats, segons al conselleria.
El Departament ha defensat també que ha escurçat els terminis de publicació, valoració i resolució per facilitar la tasca de planificació de les entitats. Així, entre la publicació de la convocatòria de 2024 i l’assignació definitiva han passat 188 dies.
En concret, s’han convocat 96 línies d’ajuts agrupades en diversos blocs. En primer lloc, projectes experimentals d’atenció a persones en àmbit social, amb 43,8 milions; en segon Inversió de construcció, remodelació o equipaments d’establiments de serveis socials inclosos en la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, en la Xarxa Catalana d’Instal·lacions Juvenils o en la Xarxa de Punts Òmnia, amb 12,2 milions d’euros.
La tercera línia és la de Foment d’activitats i projectes ordinaris d’entitats socials, amb 35,4 milions d’euros; i la quarta Foment dels serveis prestats per entitats federatives de segon i tercer ordre, amb 10,2 milions d’euros.
Del total de 3.545 sol·licituds admeses, 1.252 s’han presentat al bloc 1, 383 al 2, 1.848 al 3 i 62 al bloc 4.
Més recursos per a l’atenció a la dependència, la discapacitat i l’exclusió
D’entre totes les subvencions, Drets Socials ha destacat el “creixement important” del finançament que reben les entitats associatives dels àmbits de la dependència, la discapacitat i l’atenció a l’exclusió social. En aquest àmbit, ha augmentat un 45% els recursos per a l’atenció mental, amb prop de quatre milions d’euros, i un 88% i un 141% els recursos destinats a les entitats que atenen la discapacitat intel·lectual o l’autisme, amb 10 i 2,2 milions, respectivament.
D’alta banda, el Departament ha destacat els increments d’un 59% en atenció a persones malaltes fins als tres milions, d’un 67% fins al 2,3 milions el de la discapacitat física i les entitats de paràlisi cerebral i pluridiscapacitat, que tindran un milió (+84%).
En l’àmbit d’exclusió social, el 2023 es van repartir 21,3 milions i ara 28,9, un increment del 35% (+7,6 milions). I en l’àmbit del suport a les famílies, s’ha passat de 3,5 milions a 3,8, un increment del 9%.
Entre els projectes concrets, han rebut una subvenció projectes experimentals vinculats a processos de desinstitucionalització de persones dependents o un programa pilot d’assistent personal per a infants, adolescents i joves amb trastorn de l’espectre autista.
En l’àmbit de l’exclusió social, s’han reforçat els ajuts a cobrir les necessitats bàsiques com la provisió d’aliments o els productes d’higiene personal a través de quatre línies de subvenció i un total de 12,6 milions d’euros. A la convocatòria 2024 i en el marc de l’atenció a les persones sense llar s’han atorgat 4,8 milions, a projectes que inclouen entre d’altres la gestió de pisos amb suport, serveis d’atenció temporal o servei d’acompanyament.
En infància i adolescència, s’ha posat l’accent en l’àmbit de la reparació emocional d’infants i joves i poder promoure tractaments psicològics gratuïts a qui ho necessiti. En l’àmbit de joventut, s’han incrementat un 67% les línies que financen les federacions i entitats de lleure educatiu per garantir l’accés d’infants i joves.
D’altra banda, hi ha un increment del 98% de la partida destinada a subvencionar obres passant dels 6,1 milions d’euros del 2023 als 12,1 d’enguany, sent 10,3 milions per a entitats del sector de l’autonomia personal i la discapacitat.
En l’àmbit de l’acció cívica i comunitària, la convocatòria destina 2,6 milions al foment i promoció del voluntariat i, per primera vegada, s’ha creat una línia específica de subvencions per als projectes d’intervenció social implementats des del voluntariat a través de la metodologia de la mentoria social.
La majoria són fons propis de Drets Socials
Pel que fa a l’origen dels fons, 60,3 dels 101,6 milions d’euros són fons propis del Departament de Drets Socials; 33 provenen de la recaptació de l’IRPF, 5,7 del fons social de loteries de la Generalitat i 2,6 dels fons d’actuacions per a la dependència i polítiques socials.
La conselleria ha recordat que a principis del 2023, determinats serveis de la cartera pública de serveis socials van passar a finançar-se amb una subvenció anual mitjançant la concertació social per donar més estabilitat a les entitats.