L’escenari de sequera que Catalunya viu des de fa més d’un any ha obligat el Govern català a prendre mesures per a estalviar l’aigua i garantir-ne l’abastiment en cas que la situació s’agreugi. Així, i a poques hores perquè el Parlament de Catalunya voti el decret del Govern per combatre la sequera, l’executiu català ha refermat la seva aposta per adquirir dessalinitzadores, instal·lant-ne una de flotant al Port de Barcelona i dessalinitzadores mòbils a diversos pobles de la Costa Brava.
La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha votat aquest dijous instal·lar una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona que entrarà en funcionament quan el sistema Ter-Llobregat entri en emergència II, un escenari que no es preveu per abans d’aquest octubre. D’altra banda, el Govern i el Consorci d’aigües Costa Brava Girona (CACBG) han acordat comprar 12 dessalinitzadores mòbils per abastir una dotzena de municipis a partir del juny.
Després de valorar escenaris com un estiu sense piscines o fer arribar l’aigua en vaixell, les pluges de març van permetre relaxar les mesures; per exemple, les piscines privades i públiques podran omplir-se sempre que serveixin com a refugis climàtics per a tothom. No obstant això, la fase d’emergència obliga no només a mantenir algunes de les restriccions d’aigua a ciutadans i activitats econòmiques, sinó també a cercar alternatives per a disposar d’aigua en cas que les pluges continuïn escassejant.
La dessalinitzadora flotant del Port de Barcelona generarà el 6% del consum de l’AMB
La dessalinitzadora flotant generarà 14 hm³ anuals d’aigua, l’equivalent al 6% del consum de l’àrea metropolitana de Barcelona. El volum d’aigua que es podrà incorporar a la xarxa diàriament és superior al que s’hagués aportat al sistema a través del transport en vaixells que s’havia estudiat inicialment. La dessalinitzadora flotant produeix uns 40.000 m3/dia, mentre que els vaixells poden transportar al dia 25.000 m3de mitjana. L’aigua que es produeixi s’enviarà a un dipòsit intermig que actualment s’està condicionant i que estarà operatiu al juny. Des d’aquest dipòsit, l’aigua s’incorporarà a la xarxa de distribució.
D’altra banda, el cost de producció de l’aigua a través d’una dessalinitzadora flotant és molt més econòmic, gairebé la meitat, del que costaria si arribés a través d’embarcacions. Així el cost es situarà al voltant dels 6€/m3, mentre que amb vaixells s’eleva fins als 10€/m3.
Les dessalinitzadores flotants són embarcacions equipades amb els elements i la tecnologia necessàries per dur a terme un procés de dessalinització per osmosi inversa. El Port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades i també s’ha acordat el punt on s’ubicarà la dessalinitzadora i la connexió de la canonada de transport de l’aigua.
Una dotzena de dessalinitzadores mòbils abastiran la Costa Brava
El Govern i el Consorci d’aigües Costa Brava Girona (CACBG) compraran 12 dessalinitzadores mòbils per abastir una dotzena de municipis a partir del juny. Segons l’executiu, s’instal·laran quatre dessaladores a Roses, quatre a les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava i quatre més a la platja d’Empuriabrava. El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores de Roses serà el mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució, mentre que la resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries -que inclou Empuriabrava-, Mancomunitat de Pau, Palau Saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.
Les 12 dessalinitzadores mòbils tindran un cost aproximat de 10 milions d’euros i es preveu que cadascuna d’elles, produeixi 1.000 m3 al dia, una producció que cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona d’abastament de la Costa Brava Nord del Consorci d’aigües Costa Brava Girona (CACBG), l’ens encarregat de la gestió del servei d’aigua a bona part de la Costa Brava.
El CACBG les adquirirà i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) li atorga una subvenció de 5 milions d’euros per ajudar a sufragar la inversió.
La resta de zones dels municipis de la Costa Brava, els de la zona centre i sud, tenen garantit el servei. Els municipis de la Costa Brava Centre s’abasteixen de la unitat Baix Ter, és a dir, de l’aigua provinent dels embassaments de Sau i Susqueda, i els municipis de la Costa Brava Sud, s’abasteixen de l’aigua provinent de la ITAM Tordera i l’ETAP Palafolls.