Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024
Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024

El Govern rebutja una vegada més definir el nou finançament català: “No entrarem en espirals de soroll o de vocabulari”

Els socialistes aparquen la reforma del sistema de finançament fins a tenir encarrilats els pressupostos del 2025

|

- Publicitat -

El nou Govern del PSC continua evitant referir-se com a “concert econòmic” al pacte fiscal tancat amb ERC a canvi de la investidura de Salvador Illa, tot i que això pugui fer perillar el suport dels republicans al PSOE a Madrid. Novament, el Govern ha rebutjat definir el nou model de finançament que ERC reclamava i, en lloc d’això, ha dit que refusa els “espirals de soroll o de vocabulari per definir el finançament per a Catalunya”.

Publicitat

Així s’ha expressat la portaveu del Govern, la consellera Sílvia Paneque, aquest dimarts en roda de premsa arran de les crítiques del PP i de Junts sobre l’acord de finançament tancat entre el PSC i ERC. D’una banda, els populars consideren que s’equipara Catalunya al concert basc i, de fet, el dirigent socialista Josep Borrell va afirmar que era un “concert econòmic, però no com el basc”. D’altra banda, però, la vicepresidenta i ministra d’Economia, María Jesús Montero, va negar categòricament que el pacte fiscal fos un concert econòmic o un nou model de finançament.

Aquesta confusió a les files del PSOE ha fet que Junts exigeixi explicacions i, fins i tot, doni suport a les peticions del PP davant la Diputació Permanent del Congrés per a fer comparèixer Montero i que reti comptes sobre les seves declaracions. La formació independentista també ha votat a favor de fer comparèixer Sánchez perquè doni explicacions sobre la negativa de la justícia d’aplicar l’amnistia a Puigdemont, així com fer comparèixer a Óscar Puente pel “caos ferroviari”.

Davant aquest escenari, Paneque ha defensat que el que s’ha pactat amb els republicans “en cap cas va en detriment de ningú” i és “una eina de millora”, la qual, però, ha evitat definir. D’altra banda, la portaveu també ha explicat que la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, té com a “prioritat absoluta” la tramitació dels pressupostos de la Generalitat per al 2025 i que no abordarà la reforma del sistema de finançament fins que els tingui encarrilats. “Això ocuparà tota l’activitat des de la Conselleria d’Economia”, ha avisat, perquè sense comptes públics no es podran dura a terme polítiques clau per al Govern en àmbits com l’educació, la salut i la gestió de l’aigua.

Et pot interessar  Confirmada l'ensarronada històrica del PSOE: Montero diu que l'acord amb ERC "no és ni un concert ni una reforma del finançament"
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut