Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

El Govern obre la porta a fixar una moratòria en l’aspecte sancionador del decret contra la sequera

|

- Publicitat -

Aquest divendres, 31 de març, tindrà lloc l’esperada cimera de l’aigua, en la qual el Govern i els diferents grups parlamentaris debatran sobre diversos aspectes del decret de sequera impulsat pel Govern la setmana passada, el qual va aconseguir aprovar pels pèls amb els únics vots a favor d’ERC, ja que Junts, la CUP i el PSC van abstenir-se. Un dels aspectes del decret que més crítiques va rebre, especialment per part de Junts i el PSC, és que se centra a sancionar i multar, mentre que els anticapitalistes criticaven que la mesura “no contempla la nova realitat” de l’escenari hídric. Hores abans de la cimera, el Govern ha volgut tenir un gest i ha obert la porta a establir una moratòria en l’aspecte més sancionador del decret.

Publicitat

La situació de sequera que travessa Catalunya és alarmant; des de fa un any i mig que no plou com correspondria, i aquest aspecte, sumat a l’augment de temperatures i al mal ús que es fa dels recursos aquàtics, ha propiciat una situació preocupant. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) denuncia que un 25% dels municipis consumeix més aigua de la que fixen les restriccions per pal·liar la sequera. Tot i que representen menys del 10% de la població, en el context actual, s’obre la porta a sancionar aquells que sobrepassin els límits establerts. Aquest és precisament un dels punts que es debatrà a la cimera, donat que alguns partits, com ara el PSC, volien donar més marge als ajuntaments i eliminar-los del document.

Durant aquests darrers dies l’executiu ha estat mantenint reunions amb diverses formacions per tal de perfilar la forma i el contingut del decret. L’objectiu principal passa per fer un ús més eficient de l’aigua després d’un any i mig en situació de sequera. Per això, les sancions no es plantejaven amb un efecte recaptatori, sinó més aviat com una nova eina que es podria fer servir per evitar que tothom consumeixi el que vulgui. Paral·lelament, el full de ruta que es marqui avui podria permetre accelerar algunes propostes com, per exemple, la construcció de la nova dessalinitzadora projectada a Cubelles.

Et pot interessar  Catalunya viu aquest 2024 el seu tercer any més càlid, després dels rècords del 2022 i 2023
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut