Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024
Edició 2224

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 27 de agost del 2024

El Govern nomena 32 alts càrrecs i posa en marxa el ‘sottogoverno’ de les conselleries

Paneque diu que representen la "transversalitat" que Illa vol tenir al seu executiu

|

- Publicitat -

El Consell Executiu ha nomenat aquest dimarts 32 alts càrrecs, dels quals 15 són dones. Es tracta del que s’anomena ‘sottogoverno’, les persones que ocuparan el segon i tercer nivell de comandament de les 16 conselleries. Els secretaris generals són la mà dreta que ha triat cada conseller i també s’han acordat alguns dels secretaris generals sectorials i directors generals. La majoria dels fitxatges provenen del món local del PSC i el grup parlamentari. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha destacat que representen la “transversalitat” que el president de la Generalitat, Salvador Illa, vol tenir al seu executiu. “Són persones amb currículum i experiència professional adequada per als diferents llocs de responsabilitat”, ha afegit.

Publicitat

Segons ha avançat Paneque, en els pròxims dies Illa té previst demanar la seva compareixença al Parlament per donar compte i explicar l’estructura i les prioritats del nou Govern.

En l’estructura dels departaments, just per sota dels consellers i en el segon lloc de l’escala de comandament hi ha els secretaris. Tots els departaments en tenen un com a mínim. És el secretari general, que actua com a mà dreta del conseller i de qui en depèn tota la maquinària de la conselleria. A més del secretari general, hi ha els sectorials, dedicats a àrees concretes. Per sota seu, en el tercer nivell de comandament, s’hi situen els directors generals. A banda, cada conseller disposa d’un gabinet, un equip de suport que inclou les oficines de secretaria, protocol, comunicació i relacions parlamentàries. Alguns d’aquests càrrecs són els que s’hauran d’acabar de decidir en els pròxims dies.

Departament de la Presidència

Eva Giménez serà la número 2 del departament de la Presidència que encapçala el conseller Albert Dalmau. La nova secretària general és advocada especialista en dret administratiu, urbanístic i del medi ambient, contractació pública i dret local. Va ser directora del Departament Jurídic de l’INCASÒL. També formarà part de l’equip de Presidència l’exalcalde de Pineda de Mar Xavier Amor que ha renunciat al càrrec de batlle per ser secretari de Governs locals i de relaciones amb l’Aran. També va ser president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Altres nomenaments al departament de Presidència són Cristina Farrés, directora general de Comunicació; Francesc J. Belver, director general d’Administració Local; Mònica Belinchón, directora general d’Anàlisi i Prospectiva; i Martina Garcia, directora de Relacions Institucionals i amb el Parlament.

Departament d’Economia i Finances

Al Departament d’Economia i Finances es confirma el nomenament de l’actual alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, com a mà dreta de la consellera Alícia Romero. I l’acompanya al seu equip Francesc Trillas, com a secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus.

Departament d’Interior i Seguretat Pública

A Interior i Seguretat Pública, s’acorda Josep Lluís Trapero com a director general de la Policia -tal com va anunciar formalment ahir la consellera Parlon-, i Tomàs Carrión com a secretari general del Departament. Carrión és enginyer ambiental i estava vinculat des de 1988 a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, on va coincidir amb Parlon com a alcaldessa.

Departament de Justícia i Qualitat Democràtica

A Justícia i Qualitat Democràtica, s’acorda com a secretària general Maite Casado, llicenciada en dret i amb experiència en diversos càrrecs al Departament d’Interior. Des del 2019 ha estat gerent de Seguretat, Prevenció i Convivència a l’Ajuntament de Barcelona. Un altre nomenament destacat en aquest departament és el d’Elena Pérez, nova Secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia i Qualitat Democràtica. Pérez és llicenciada en Psicologia i diplomada en Criminologia i és funcionària de carrera del cos superior de Tècnics d’Institucions Penitenciàries. Igual que Casado ve de l’Ajuntament de Barcelona, on des del 2007 i fins a l’actualitat ha estat directora de Serveis de Gestió i Relacions Laborals.

Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

A Territori, Habitatge i Transició Ecològica hi ha diversos nomenaments. L’exdiputat al Parlament Jordi Terrades com a secretari general; Manel Nadal com a secretari de Mobilitat i Infraestructures; Jordi Sargatal com a secretari de Transició Ecològica; Víctor Puga com a secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana; i Lidia Guillén, secretària d’Habitatge. Entre les funcions de Manel Nadal, responsable de les polítiques d’infraestructures relacionades amb la mobilitat, hi haurà la de presidir també la comissió de seguiment per al traspàs integral de Rodalies. Amb la formació del primer govern tripartit, Nadal va ocupar diversos anys el càrrec de secretari de Mobilitat.

Et pot interessar  La periodista Cristina Farrés, directora del catalanòfob 'Crónica Global', dirigirà la comunicació del Govern d'Illa

Departament de Salut

A Salut s’acorda el nomenament de Narcís Pérez de Puig com a secretari general del Departament i Esteve Fernández com a secretari de Salut Pública i Montserrat Figuerola com a nova presidenta de l’ICS, d’on ja havia estat la directora adjunta a la Gerència.

Departament d’Educació i Formació Professional

A Educació els nous noms que s’incorporen són Teresa Sambola com a secretària general del Departament, Josefa Beltran com a secretària de Polítiques Educatives i Josep Maria Garcia com a director general de Professorat i Personal de Centres. La secretaria de Polítiques Educatives properament passarà a nomenar-se secretaria “de Millora Educativa”. Beltran ha ocupat anteriorment diferents càrrecs al Departament d’Educació, i té una formació àmplia relacionada amb el sector educatiu.

Departament de Drets Socials i departament d’Empresa

A Drets Socials, es nomena Raúl Moreno com a secretari general del Departament. Moreno ha treballat com a educador social i ha estat portaveu adjunt del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, i portaveu de la Comissió de Drets Socials, entre d’altres. Moreno ha renunciat a l’escó del Parlament igual que ha fet el seu company al grup parlametari Pol Gibert, que serà el secretari general del Departament d’Empresa i Treball. Gibert també ha estat primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya i tinent d’alcaldia de l’àrea de presidència i drets socials de l’Ajuntament de Sabadell des del 2019.

Departament d’Igualtat i Feminisme

Pel que fa al Departament d’Igualtat i Feminisme, l’actual diputada al Congrés pel PSC Sònia Guerra ha estat nomenada secretària general. És llicenciada en història per la Universitat de Barcelona (UB), amb un màster en Estudis de Dones per la UB. Ara arriba a la secretaria general d’una conselleria que estava dins l’acord que el PSC va signar amb ERC per la investidura.

Departament d’Unió Europea i Acció Exterior

Al capdavant de la secretaria general d’Unió Europea i Acció Exterior s’ha nomenat Lorena Elvira. És llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i funcionària del cos superior d’administració general de la Generalitat des del 2004, ha ocupat diferents llocs de responsable jurídica en matèria de participació ciutadana i de bon govern i transparència.

Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Cristina Massot ocupa exercirà de número 2 del conseller Òscar Ordeig. Des del 2021 fins a l’actualitat ha ocupat el càrrec de subdirectora general d’Indústries Agroalimentàries al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Al mateix departament, Rosa Cubel ha estat nomenada secretària d’Alimentació. Anteriorment havia estat directora de Transferència Tecnològica i Innovació a l’IRTA i directora general d’Agricultura i Ramaderia Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Departament d’Esports

Pel que fa a la conselleria de nova creació d’Esports, el Govern nomena Abel García com a secretari general. El fins ara regidor a Berga també ha estat assessor d’esports de la Diputació de Barcelona i ha ocupat càrrecs a la Pobla de Lillet i a Mollet del Vallès. Té una llarga trajectòria dins del PSC i se l’ha vist sovint fent esport amb Illa. També s’incorpora al departament Carme Bastida nomenada directora del Consell Català d’Esports. Ha desenvolupat diverses responsabilitats a l’Ajuntament de Premià de Mar, va ser assessora del Delegat del Govern a Catalunya i de la Generalitat (2012-2017) a l’Oficina del president Montilla.

Departament de Cultura

Finalment, el Govern ha nomenat Josep Maria Carreté secretari general de Cultura. És l’actual gerent de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural i entre 2006 i 2009 va ser director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Ha estat vinculat professionalment al Parc Arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà, al Museu de Gavà, i al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut