Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El Govern farà llista de les obres prioritàries de l’Estat a Catalunya per corregir el “dèficit històric d’inversions”

El document s'elevarà a una comissió bilateral que serà l'encarregada de fer-ne una "planificació i seguiment"

|

- Publicitat -

La Generalitat ha posat en marxa aquest dilluns a la tarda el Comitè Estratègic d’Inversions de Catalunya amb l’encàrrec principal d’elaborar un llistat de les obres prioritàries que l’Estat ha d’executar a Catalunya, incloent-hi les que ha de fer l’administració catalana a través del nou sistema d’encomanes de gestió. “Cal deixar enrere la inexecució i corregir el dèficit històric d’inversions de l’Estat a Catalunya”, ha assenyalat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Un cop elaborat aquest document, el Comitè l’elevarà a una comissió bilateral d’inversions que es constituirà entre Estat i Generalitat i que serà l’encarregada de fer-ne una “planificació i seguiment”, tal i com es preveu en l’acord d’investidura PSOE-ERC.

Publicitat

“L’objectiu és que el pes de la inversió de l’Estat a Catalunya sigui proporcional al pes de l’economia catalana en el PIB estatal”, ha precisat Mas. El llistat d’inversions l’elaborarà un grup de treball tècnic del Comitè presidit per la directora general de Pressupostos i format per representants de la Intervenció General, d’Infraestructures.cat, de les direccions generals de Fons Europeus i de Coordinació Interdepartamental, i de les secretaries de Mobilitat i Infraestructures i d’Habitatge. En paral·lel, el Comitè també farà una proposta de metodologia per calcular els costos de gestió associats al mecanisme de les encomanes de gestió a la Generalitat, tal i com també establien els acords d’investidura.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha posat l’èmfasi en la prioritat del Govern de negociar amb l’Estat les inversions relacionades amb les infraestructures que han de servir per “millorar la vida dels ciutadans”. “És evident que Catalunya ha de millorar en mobilitat, i d’aquí el traspàs que tenim pendent de Rodalies, però també hem de millorar amb la mobilitat rodada amb altres inversions que l’Estat té pendents a Catalunya i que farà la Generalitat”, ha reflexionat en veu alta Vilagrà, que ha parlat de fer un “seguiment acurat” dels acords amb l’Estat. “Si una cosa hem après en la negociació amb el govern espanyol és que la lletra petita ha de quedar ben expressada i concretada”, ha recalcat la consellera.

“Perquè les paraules i les fulles se les endú el vent, però els acords que estan al sac i ben lligats són els que finalment s’acaben materialitzant“, ha avisat Vilagrà. Finalment, la consellera de Territori, Ester Capella, ha insistit que es posarà el punt de mira en el dèficit d’inversió de l’Estat. “Identificarem les inversions que s’haurien de materialitzar a través del mecanisme de les encomanes de gestió i establirem una metodologia per calcular els costos de gestió que comporta aquest mecanisme”, ha apuntat Capella, que ha enumerat obres com l’N-II, els intercanviadors de Sant Cugat, l’Eix Pirinenc, l’AP-7 o l’AP-2.

Un 10% més d’inversió als pressupostos del 2024

Un segon encàrrec al Comitè Estratègic d’Inversions de Catalunya és l’elaboració d’un Pla estratègic d’inversions de la Generalitat, que definirà les prioritats inversores a llarg termini i l’estratègia de finançament per dur-les a terme. La titular d’Economia i Hisenda ha recordat que –entre els anys 2020 i 2023- la inversió de la Generalitat ha augmentat gairebé un 40%, i ha anunciat que es veurà incrementada un 10% en el Projecte de pressupostos per al 2024. La primera reunió del Comitè –que es trobarà dos cops l’any- ha estat presidida per la consellera Mas, i ha comptat amb l’assistència de les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Territori, Ester Capella, i dels secretaris i secretàries generals de tots els departaments.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut