Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

El govern espanyol tornarà a proposar que Catalunya aculli 31 de 347 menors arribats a les Canàries

El Govern, per contra, instarà l'Estat a modificar el decret llei sobre el sistema de distribució perquè reconegui la singularitat de Catalunya

|

- Publicitat -

El govern espanyol tornarà a proposar aquest dimecres que Catalunya aculli 31 dels 347 menors immigrants arribats sols a les Canàries que s’han de distribuir entre les comunitats. Ho farà aquest dimecres a la Conferència Sectorial d’Infància que se celebra a Tenerife, després que els governs autonòmics rebutgessin la proposta en la cimera anterior. La proposta distribueix 30 menors a Madrid, 30 a Andalusia i 30 a Extremadura, 29 a Cantàbria, 26 a Galícia, 24 a Astúries, 23 al País Valencià, 21 a Castella i Lleó o 20 a l’Aragó i a Castella-la Manxa, entre les que més en rebrien. El 2023 la xifra de menors distribuïts va ser de 396 i en aquell cas Catalunya va ser la tercera que més en va rebre (33) per darrere d’Andalusia (36) i de Madrid (34).

Publicitat

El mateix dimarts passat, el Govern de la Generalitat va comunicar que instarà l’Estat a modificar el decret llei sobre el sistema de distribució de joves migrats sols perquè reconegui la singularitat de Catalunya. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, aprofitarà la conferència d’aquest dimecres a Tenerife per traslladar les esmenes catalanes.

En concret, Campuzano demanarà que cada territori reservi almenys un 25% de les seves places d’atenció a la infància a l’acollida d’aquests menors, de forma que es consideri que hi ha sobreocupació quan se superi el 150% en el cas de Canàries, Ceuta i Melilla, i del 175% a la resta de territoris. A més, sol·licitarà que el trasllat dels joves es faci quan s’acrediti que són menors i que s’inclogui el finançament adient.

Fonts del Ministeri de Joventut i Infància han puntualitzat que els 347 menors provenen del pressupost d’anys anteriors i eviten parlar de repartiment, tot apostant pel terme reubicació. En aquest sentit recorden que el 2022 hi va haver un incompliment del 40% i el 2023 un incompliment del 80%.

Et pot interessar  El ministre Torres demana a Junts que aparqui la petició del traspàs de les competències d'immigració

Per exemple, posen de manifest que dels 34 menors que havien de ser rebuts a la Comunitat de Madrid l’any passat no se’n va rebre cap, i subratllen que, a partir del 2022, Vox està pressionant el PP perquè dificulti l’arribada. En aquest sentit, el Ministeri posa de relleu que un cop els menors posen peu a les Canàries han arribat a Espanya, no a aquella autonomia.

D’altra banda, a la Conferència Intersectorial de demà també es proposarà una modificació de la llei d’Estrangeria perquè l’acollida no sigui voluntària sinó obligatòria. La modificació, que es debatrà al Congrés dels Diputats, permetria, de ser aprovada, fer un repartiment obligatori quan una Comunitat Autònoma superi la capacitat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut