Edició 2275

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 17 de octubre del 2024
Edició 2275

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 17 de octubre del 2024

El govern espanyol prepara un acte per reparar la figura de Lluís Companys des de Barcelona

Junts, ERC, CUP i Comuns volen que l'Estat demani perdó per l'afusellament del president de la Generalitat el 1940

|

- Publicitat -

El govern espanyol es prepara per fer un acte de reparació de la figura de Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat el 15 d’octubre del 1940 després d’un consell de guerra. Segons han confirmat a l’ACN fonts del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, l’objectiu és fer el gest a Barcelona, malgrat que no s’ha marcat encara ni data concreta ni una fórmula jurídica per dur-ho a terme. Aquest dimecres, coincidint amb la tradicional ofrena floral al cementiri de Montjuïc en commemoració de l’assassinat del dirigent republicà, ERC reclamava a l’Estat una “disculpa solemne”, petició a la qual s’han sumat Junts, la CUP i els Comuns, que han aprovat una declaració conjunta al Parlament exigint una disculpa oficial.

Publicitat

El futur gest de reconeixement del govern espanyol a la figura de Companys arriba després que el juliol passat es declaressin “il·legals i il·legítims” els tribunals que van jutjar i sentenciar al president. En aquell moment es va confirmar també la nul·litat de les sentències i resolucions judicials que pesaven contra el líder republicà per, entre d’altres, fundar ERC i haver proclamat la República el 14 d’abril del 1931.

“Els morts no ressuscitaran”

L’executiu espanyol ha comunicat la voluntat de fer aquest moviment -de pes simbòlic i polític important- el mateix dia en què també s’ha celebrat un acte de reparació i memòria a la figura del militant antifranquista Salvador Puig Antich a Madrid. En aquest cas, ha sigut una cerimònia breu realitzada a les instal·lacions del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica on el seu responsable, Ángel Víctor Torres, ha entregat un document que declara també la nul·litat de la seva condemna a mort.

Et pot interessar  El PSC ho torna a fer: s'absté en la declaració del Parlament que insta l'Estat a demanar "perdó" per l'afusellament de Companys

“Els morts no ressuscitaran, però legalment es treuen totes les culpes que es van donar, i que no eren certes. Com a mínim hi ha una mica de dignitat per a una persona que ja no hi és, i això és el que volíem nosaltres”, ha afirmat Montse Puig Antich, una de les germanes de l’activista sentenciat a garrot vil.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut