Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Índex de preus del lloguer: el govern espanyol rebutja que Catalunya tingui un índex de model propi

L'índex, de model homogeni, serveix per a tota Espanya excepte per al País Basc i Navarra, i rebutja la proposta de Catalunya tot i que és l'única que la demanava

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha confirmat aquest dimarts que aplicarà un model homogeni en l’índex de preus pel lloguer a tot l’Estat. D’aquesta manera, el ministeri d’Habitatge descarta la petició de la Generalitat de tenir indicador propi. Segons ha detallat el secretari d’Estat David Lucas, sí que es respecta, en canvi, la proposta de 140 municipis catalans “tensats”, zones on s’aplicarà indicador de preus. “L’objectiu de l’índex és per a tot Espanya, per tant, hi ha hagut un esforç per homogeneïtzar la proposta i que serveixi per a tot el territori“, ha apuntat en roda de premsa. En quedaran fora, tanmateix, Navarra i el País Basc, que no formen part del sistema tributari comú en què es basa l’índex espanyol.

Publicitat

“El sistema estatal de referència de preus del lloguer és una mesura més del paquet que ha de servir d’element corrector davant la situació que es viu a l’àmbit de l’habitatge”, ha manifestat Lucas. El model, ha indicat, es publicarà aquest dimarts a la web del ministeri d’habitatge. Posteriorment, es publicarà la llista de zones tensades de les comunitats que ho hagin demanat, un grup, a hores d’ara, integrat únicament per Catalunya.

Tal com ha indicat el secretari, el sistema de preus estatal segueix un mètode “científic” i deriva dels acords que van propiciar la llei estatal de dret a l’habitatge. Entre els experts consultats, ha destacat, també hi ha les veus dels tècnics de la Generalitat de Catalunya. “Ens hem nodrit dels dèficits i els encerts quan va estar vigent el seu índex de preus de referència”, ha afegit.

Aquest dilluns, la consellera de Territori, Ester Capella, va viatjar d’urgència a Madrid per negociar l’aplicació de la proposta catalana d’índex de preus. Des de la Generalitat argumenten que el mercat de l’habitatge és diferent a cada territori, de manera que les mesures que s’hi apliquen també ho poden ser. A més, lamenten que el sistema espanyol incorpori un “rang” de preus màxims i mínims, donant marge així als propietaris a posar el preu més car. La proposta catalana, en canvi, oferia únicament un preu a les zones tensades.

Et pot interessar  Tot a punt per la manifestació contra els preus del lloguer, que es preveu multitudinària

“L’objectiu de l’índex és per a tot Espanya, per tant, ha sigut un esforç per homogeneïtzar la proposta, el sistema, i que serveixi per a tot el territori. És un sol sistema d’índex el que es conforma, amb l’excepció del País Basc i Navarra, que tenen un règim fiscal diferent, i amb les que treballarem”, ha explicat per la seva part Lucas.

Segons ha recordat Lucas, la base per elaborar el sistema de preus estatal ve de l’Agència Tributària, de manera que només té accés a les comunitats del règim comú. Navarra o les tres províncies basques, que tenen sistemes forals, queden fora per ara del mètode, tot i que se les vol afegir en un futur.

En paraules del secretari d’Estat, el nou sistema de preus servirà per a dos objectius: a les zones tensades serà obligatòria aplicació als contractes i a la resta del territori servirà de “referència” pels propietaris. “Aquesta proposta, amb solvència, rigor i exigència, possibilita el control dels preus del lloguer a les zones tensades i que puguin abaixar els preus”, ha indicat Lucas. “El sistema de referència tindrà efecte a les àrees tensades”, ha promès.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut