L’executiu espanyol es mostra optimista sobre la negociació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2025, que fins ara no ha presentat per manca d’entesa amb els grups. Després de l’acord d’aquesta setmana amb Junts sobre el decret de l’escut social, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que els acords fan “més fàcil aconseguir altres acords” i en aquests moments hi ha “un clima de diàleg” que fa factible abordar la negociació dels comptes.
Fonts de Moncloa insisteixen que malgrat que l’executiu és “conscient” que aquesta serà una negociació “molt complexa” en què cal trobar punts d’equilibri en un Congrés fragmentat i amb forces que tenen sensibilitats molt diferents, en els últims set anys s’ha demostrat la capacitat del govern de Sánchez d’arribar a acords.
“Ens hi esforçarem i no donarem el partit per perdut en cap moment, perquè hem demostrat que es pot arribar a acords per beneficiar la majoria social”, sostenen. En aquest sentit, recorden que els pressupostos són una eina important per redistribuir la riquesa que deriva dels bons resultats econòmics, i destaquen que l’alternativa al model del govern de coalició és “la llei de la selva”.
També aquest dimecres, en una entrevista a La Sexta, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, va expressar el seu optimisme respecte als pressupostos. “Sempre que hi ha un acord es posa de manifest que tenim possibilitat de continuar trobant-nos”, va dir, i “el govern està dialogant i ho seguirà fent amb totes les forces parlamentàries per intentar tenir uns nous comptes públics per al 2025”.
Un dels ponts per arribar a la negociació dels pressupostos és un acord amb Junts per a la delegació de les competències en immigració a la Generalitat. Bolaños ha afirmat que la negociació amb Junts està “bastant avançada” però encara “no hi ha un acord total”. Segons Bolaños, encara cal ser “discrets” sobre punts de “fricció” com la petició de Junts perquè els Mossos facin tasques de control de fronteres.
Però també queden altres qüestions pendents com l’oficialitat del català a Europa. Bolaños ha assegurat que el govern espanyol “està absolutament compromès” i treballa “amb molta intensitat” per aconseguir un consens dels 27 estats membres de la Unió Europea. Ha destacat que el ministre Albares ha assenyalat aquesta com una “qüestió prioritària”, però ha recordat que als 27 hi ha governs “amb ideologies molt diferents” al de l’Estat.
I una altra és l’aplicació de la llei d’amnistia. A Rac1, Bolaños no s’ha posicionat sobre quan podrà tornar Puigdemont perquè “no depèn del govern”. Ha recordat que el Tribunal Suprem ha de resoldre encara un recurs d’apel·lació de l’expresident de la Generalitat, i després s’obriran altres vies com el recurs al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
En tot cas, ha destacat que aquesta és una llei “molt clara en el seu redactat” que el Poder Judicial “ha d’aplicar”. “Espero que la llei es vagi tramitant als diversos tribunals i que finalment la llei d’amnistia s’aplicarà a totes les persones que van participar en el procés, perquè és un pas fonamental per a la normalització social de Catalunya”, ha dit.