Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

El Govern envia el requeriment a l’Estat per reclamar que el topall del lloguer inclogui l’índex català

Capella anirà als tribunals si el govern espanyol no respon en el termini d’un mes

|

- Publicitat -

El Govern ha enviat aquest divendres el requeriment al govern espanyol per reclamar que l’aplicació del topall del preu del lloguer inclogui l’índex català, i no només l’espanyol. Com ja va anunciar la consellera de Territori, Ester Capella, el 20 de març passat, el Govern exigeix a l’Estat que rectifiqui i permeti combinar els índex català i espanyol. Si el ministeri d’Habitatge no dona resposta al requeriment en un mes i un dia, Capella podria portar el cas als tribunals, amb l’obertura d’un procés contenciós administratiu a l’Audiència Nacional. Segons el Govern, aplicar un índex homogeni a tot l’Estat vulnera les previsions de la pròpia llei d’habitatge espanyola.

Publicitat

El requeriment enviat pel departament de Territori al ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana està signat pel secretari general del departament, Joan Jaume i Oms, i reclama al govern espanyol que esmeni la resolució amb la qual va aprovar el sistema estatal d’índex de preus de referència. Aquest índex és l’instrument que determina el lloguer màxim que els propietaris poden demanar als seus inquilins, i el Govern lamenta que no s’ha permès aplicar l’índex català, apropiat per a les peculiaritats del país.

En el requeriment, Territori recorda al govern espanyol que la seva pròpia normativa l’obliga a tenir en compte els índexs que poguessin existir a les comunitats autònomes, com a Catalunya.

El Govern considera que la resolució del ministeri d’Habitatge vulnera l’ordenament jurídic i podria ser, per tant, anul·lada per als tribunals si no l’esmena, abans, el propi executiu espanyol. En aquest sentit, demana que es modifiqui la resolució perquè mencioni els índex de referència autonòmics en coexistència amb l’estatal i prevegi mecanismes de col·laboració entre autoritats, tal com s’havia acordat en els treballs tècnics previs.

Et pot interessar  Capella sucumbeix a la promesa de Junqueras per liderar el Grup Parlamentari d’ERC

“La resolució objecte de requeriment vulnera clarament les previsions normatives en les que precisament es fonamenta, perquè no preveu ni menciona els índex o tres sistemes autonòmics de referència, suposant una evident invasió competencial en matèria d’habitatge”, destaca el document.

Així, el Govern vol que el límit es marqui amb l’índex català quan l’índex autonòmic se situï dins del rang establert per l’índex estatal (entre l’inferior i el superior) i que quan l’índex català surti del rang establert per l’estatal, s’apliqui el superior o inferior de l’estatal que hi estigui més pròxim.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut