El Govern de la Generalitat liderat pel PSC ha anunciat una inversió de 8,8 milions d’euros en un pla de xoc per incrementar el nombre de places i cursos de català arreu del territori. Segons ha confirmat a TV3 el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, l’objectiu és crear 30.000 noves places per aprendre català, que estaran coordinades pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i que comptaran amb el suport de diferents entitats i sindicats. La mesura arriba després que l’enquesta d’usos lingüístics (2018-2023) hagi revelat una caiguda important del nombre de ciutadans que tenen el català com a llengua habitual.
El Govern del PSC, arran del pacte amb ERC que desenvolupa l’acord d’investidura, respon així a l’emergència lingüística que pateix la llengua catalana, la qual retrocedeix cada vegada més en el seu ús social i administratiu. La mesura, però, sembla poca cosa en comparació amb altres iniciatives. A finals del mes de gener, el mateix president Salvador Illa va anunciar una inversió de 18.500 milions d’euros entre el 2025 i el 2030 per tal de “rellançar l’economia” espanyola i que Catalunya tornés a liderar-la, tot ignorant l’espoli fiscal continuat i l’infrafinançament crònic.
El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha defensat la mesura tot assegurant que amb aquesta “s’eixugaran” totes les llistes d’espera per accedir als cursos de català, l‘oferta dels quals és insuficient i ha deixat fora milers de persones que volien aprendre la llengua. Vila ja va expressar el passat desembre la seva voluntat de “rellançar” el Consorci per a la Normalització Lingüística amb més pressupost i més personal; en una intervenció al ple del Parlament, el conseller va considerar que calia millorar l’oferta de cursos i que aquests tinguessin uns horaris “més adaptats” a les necessitats de la població.
Dos mesos més tard, i després de conèixer els preocupants resultats de l’enquesta d’usos lingüístics, Vila ha anunciat aquest pla de xoc per fer realitat l’augment de places per aprendre català. El conseller ha matisat que el consorci “coordinarà” i “supervisarà” aquests cursos i que també es comptarà amb el suport de diferents entitats i sindicats d’arreu del territori.
Amb tot, la mesura anunciada aquest dijous és el resultat d’un pacte entre ERC i el Govern, que desenvolupa l’acord d’investidura que van signar els republicans amb el PSC i que subratlla la voluntat de “reforçar el foment de l’ús social del català”.
Pacte Nacional per la Llengua
Sobre el Pacte Nacional per la Llengua, que és un altre dels punts de l’acord d’investidura, el titular de Política Lingüística ha expressat que ja hi ha un text “molt avançat” i que el seu objectiu és que les mesures d’aquest document siguin acordades “col·lectivament” pels partits que hi van donar suport i també per les “grans entitats” del país.
Vila ha negat que aquest text “estigui encallat”, i ha dit que el departament fins ara estava centrat en altres qüestions, com la presentació de l’enquesta d’usos lingüístics.
Oficialitat del català
Vila també s’ha referit a la reunió d’aquest dijous entre el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Consell Europeu, António Costa, on està previst que s’abordi l’oficialitat del català a la UE. El conseller ha dit que s’està “avançant” en aquesta qüestió, però que “depèn de tots els estats membres”. “En una reunió amb un sol representant no es podrà aconseguir que això canviï d’un dia per l’altre”, ha admès Vila.