El Principat d’Andorra és l’únic país on la llengua catalana és l’idioma oficial; tanmateix, el Govern andorrà no condemna les infraccions lingüístiques que es produeixen contra el català, les quals han augmentat significativament al llarg dels últims anys, fins al punt que l’executiu va anunciar que de cara el 2024 replantejaria la llei de la llengua oficial. Segons ha denunciat l’oposició al Govern andorrà, formada per Concòrdia, l‘executiu no ha sancionat cap de les 308 infraccions lingüístiques que s’han produït els últims quatre anys.
El cap de l’oposició i líder del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha lamentat que el Govern prefereixi deixar impunes les infraccions lingüístiques a sancionar-les, tot recordant que és habitual veure factures, missatges i rètols que menystenen i invisibilitzen la llengua catalana. En la mateixa línia s’ha expressat a presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Susanna Vela, que ha insistit que aquestes infraccions “s’han de poder sancionar”, segons recull VilaWeb.
Per la seva part, la ministra de Cultura, Mònica Bonell, després de reconèixer que no s’havia sancionat cap de les 308 infraccions lingüístiques, i que tampoc no s’ha obert cap actuació d’ofici, ha defensat que el Govern “sempre ha primat la conciliació a la utilització de mitjans coercitius“.
La protecció del català com l’idioma oficial d’Andorra semblava que seria una de les principals lluites que emprendria tant el Govern andorrà com la seva oposició. De fet, segons va anunciar el mateix Govern, la nova llei de la llengua oficial que s’està preparant preveu demanar uns coneixements mínims de català a les persones que vulguin obtenir o renovar els permisos de residència al país; una norma ambiciosa i molt aplaudida, perquè semblava que s’aplicaria a tothom, incloent-hi els ‘YouTubers’ que hi viuen i que tenen milions de seguidors.
Finalment, però, els cursos de català obligatoris es limitaran a les persones que treballen de cara al públic, per tal de garantir que els andorrans i andorranes puguin expressar-se mínimament en català, de manera que no hi haurà creadors de contingut aprenent català, tot i viure a Andorra.