El Govern destaca la jornada “festiva, cultural i reivindicativa” que va ser la Diada de l’Onze de Setembre, a la vegada que celebra la “imatge potent” que l’independentisme va mostrar durant la manifestació multitudinària convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va culminar a la plaça d’Espanya. L’executiu català també reivindica l’amnistia, tal com va fer el president de l’entitat Òmnium Cultural durant el seu parlament, com “un pas més” i no pas “el principi ni el final de res”.
Sense entrar a valorar el ball de xifres entre l’ANC i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), ni tampoc l’escridassada que va rebre el president de la Generalitat durant la marxa de la seva columna, la portaveu del Govern ha expressat que la Diada va servir per demostrar “la força i unitat” de l’independentisme, així com la “cohesió” i la “necessitat” de reivindicar “plegats” l’objectiu final de la plena sobirania.
Sobre el debat de l’amnistia, que entitats com l’ANC i partits com la CUP rebutgen frontalment, la portaveu del Govern ha insistit que l’amnistia és “un pas més”, i no pas “el principi ni el final de res”.
D’altra banda, Plaja també ha constatat els avenços del català com a llengua d’ús a l’Eurocambra, fruit dels acords de la taula de diàleg del juliol del 2022, que avalaven que els eurodiputats poguessin parlar en català al Parlament Europeu. Respecte a l’oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea, la portaveu ha explicat que hi ha dos processos diferents en paral·lel; d’una banda, l’idioma com a llengua d’ús al Parlament Europeu, i d’una altra el català com a llengua de la UE, que és l’objectiu final.
Amb tot, Plaja ha afirmat que el català com a llengua d’ús “avança”, i que ara es veuen les passes fetes a partir de la taula de diàleg, i la feina “discreta i efectiva” del Govern.