Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024
Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024

El Govern assumeix la gestió de l’Ingrés Mínim Vital amb l’objectiu de reduir el temps mitjà de resolució a 66 dies

Campuzano creu que el traspàs permetrà "més eficàcia" i que la finestreta única s'implanti en 9 mesos

|

- Publicitat -

La ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, i el conseller de Drets Socials en funcions, Carles Campuzano, han signat aquest dimecres el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a Catalunya, una prestació que perceben 200.000 ciutadans i ciutadanes de tot el territori. Campuzano i Sainz han coincidit en què la mesura els permetrà ser més “eficaços” a l’hora de combatre la pobresa severa i també la infantil. El conseller ha detallat que l’objectiu és reduir el temps mitjà de resolució d’aquesta prestació a 66 dies, que és el que la Generalitat triga actualment en donar resposta a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Alhora, ha dit que la previsió és que la finestreta única s’implanti en nou mesos.

Publicitat

Carles Campuzano ha recordat que la RGC i l’IMV tenen objectius i destinataris molt similars, però que fins ara depenien de dues administracions diferents, cosa que sotmetia la ciutadania a un “infern burocràtic”.

L’acord signat avui posa fi a aquesta incomoditat perquè les dues prestacions es gestionaran en un únic procediment administratiu. “Una finestreta única facilitarà les gestions a la ciutadania a l’hora de tramitar les dues prestacions”, ha apuntat Campuzano que ha dit que l’Estat i la Generalitat s’han donat un marge de nou mesos per posar en marxa el nou sistema. La conselleria ja està treballant conjuntament amb Presidència i Empresa i Treball en aquesta direcció.

A més, ha dit que es treballarà per reduir el temps de resposta. “Actualment la mitjana de la Renda Mínima Garantida és de 66 dies i hem de fer que a Catalunya l’Ingrés Mínim Vital es resolgui en els mateixos dies”, ha valorat el titular de Drets Socials que ha indicat que a l’Estat el període de resposta de l’IMV és de 144 dies.

Campuzano ha recordat que moltes persones amb dret a l’ingrés mínim vital no el demanen perquè ja cobren la renda garantida, de fet, segons Campuzano només 12.529 perceptors de l’RGC complementaven aquesta prestació amb l’IMV. “La idea és que el tècnic que atengui el ciutadà ompli les dues opcions a l’aplicatiu i l’informi de si existeix possibilitat de complementar-les”, ha explicat el conseller.

Amb el traspàs, doncs, una part dels recursos que actualment paga la Generalitat els aportarà l’Estat en incrementar-se el nombre d’IMV. Aquestes quantitats, que podrien arribar als 150 milions d’euros en el proper exercici, podran ser reinvertides en la lluita contra la pobresa, per això, el Govern preveu ampliar la Renda Garantida de Ciutadania per fer-la compatible amb ajuts d’habitatge, ampliar el suport a les famílies amb infants, millorar la inserció laboral i atendre més famílies en situació de pobresa severa.

“Ens permetrà millorar la lluita contra la pobresa a Catalunya, especialment contra la pobresa infantil i severa, sumant-la als instruments que ja tenim com la Renda Garantida de Ciutadania”, ha explicat Campuzano, que ha recordat que aquesta prestació té associat un complement d’infància.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, que ha assegurat que el mes de juny a Catalunya 200.000 persones i 61.000 llars van beneficiar-se de l’IMV. D’aquestes, ha detallat, el 45% eren famílies amb menors. Des del seu punt de vista, el traspàs de la gestió permetrà a guanyar “eficàcia” per fer front a aquestes situacions de vulnerabilitat.

Seguint l’exemple de Navarra i el País Basc

Saiz ha recordat que Catalunya és la tercera comunitat que assumeix la gestió d’aquest recurs, després que Navarra i el País Basc ho fessin el 2022. Ha defensat que els governs autonòmics són les administracions “més properes” a l’hora de prevenir i detectar les necessitats ciutadanes i ha dit que l’IMV “sempre ha contemplat la possibilitat que les comunitats poguessin assumir-ne la gestió. “La llei possibilita que es firmin acords amb territoris que respectin el caràcter unitari i regim econòmic de la seguretat social i la solidaritat”, ha indicat.

Et pot interessar  Turull: "No es donen les condicions per asseure'ns a negociar els pressupostos de Sánchez"

Així, ha criticat “el soroll” al voltant d’aquesta qüestió i el recurs que el PP i Vox van presentar alertant que es trencaria la caixa única i la unitat d’Espanya. “El Tribunal Constitucional va avalar el traspàs que es va fer a Navarra i Euskadi demostrant que el govern espanyol actua sempre amb seguretat jurídica dintre del marc constitucional”.

Per últim, ha defensat que el conveni signat “estableix perfectament l’intercanvi d’informació entre ambdues administracions perquè el servei es presti d’una forma excel·lent”. Per això, ha dit que no preveu que apareguin problemes pel que fa als professionals que treballen en aquest àmbit.

Assolir la gestió completa del sistema de la Seguretat Social

El conseller ha recordat que l’acord respon a una de les demandes històriques del Govern català i del Departament de Drets Socials, que va plantejar des de la posada en marxa de la prestació. “És una batalla que hem mantingut durant molt de temps”, ha comentat el responsable de Drets Socials que ha afirmat que s’ha fet “un pas molt important per reforçar la capacitat d’intervenció de la Generalitat en l’àmbit de la seguretat social”.

Així, ha comentat que la voluntat del Govern és “poder gestionar el conjunt del sistema de la Seguretat Social per garantir els drets de la ciutadania de forma més efectiva i el traspàs d’una de les seves prestacions com és l’IMV és un pas més en aquesta direcció”.

Un conveni molt esperat

Segons el conveni signat avui, la Generalitat assumeix la gestió de l’IMV, però no el pagament de la prestació. De la mateixa manera que es fa amb les prestacions no contributives, la Generalitat les gestiona, indica la quantitat a pagar a cada titular i l’Estat n’abona la quantitat. Entre les funcions que pertoquen a la Generalitat, hi ha la informació, tramitació i resolució de la prestació o la supervisió del compliment dels requisits; mentre que a l’Estat li pertoca la gestió pressupostària o el manteniment d’uns criteris normatius homogenis de la prestació.

Les dues administracions col·laboraran intercanviant dades i informació. També establiran estratègies d’inclusió per als beneficiaris de l’IMV mitjançant el disseny d’un Pla anual d’itineraris d’inclusió. Es crea la Comissió de Coordinació i Seguiment de l’Ingrés Mínim Vital per fer el seguiment de l’acord.

En el conveni s’acorda compensar la Generalitat per la tasca de gestió amb 2.817.547 euros per a l’any en curs. La xifra serà proporcional en funció del moment en què es faci efectiu el traspàs i s’actualitzarà anualment d’acord amb l’increment de les retribucions del personal funcionari. L’acord es publicarà al BOE i al DOGC i serà efectiu en un termini de dos mesos i la duració serà indefinida. L’assumpció de les funcions per part de la Generalitat es farà realitat en nou mesos.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut