El Govern aprovarà el projecte de Llei d’Economia Social i Solidaria aquest dimarts, una mesura que defineix aquest camp de forma àmplia i no només el circumscriu a cooperatives, mutualitats i confraries. La norma va ser consensuada entre el sector i l’Executiu de Pere Aragonès i ara el Departament d’Empresa i Treball liderat per Miquel Sàmper recuperarà el text sense canviar “ni una coma” amb l’objectiu de desenvolupar legalment un àmbit en el qual la Generalitat té competències exclusives. Entre altres mesures, la llei preveu la creació d’un registre d’aquestes entitats per afavorir les possibilitats de rebre adjudicacions en la contractació pública, principalment per part d’ajuntaments.
La norma no detallarà quins són aquests percentatges de contractació pública que cal reservar -fet que és competència estatal- sinó que posarà a disposició de les administracions aquest registre perquè “tots els funcionaris i les administracions tinguin clar quines són les entitats d’economia social” que poden accedir-hi.
“És important que es digui clarament què és economia social i solidària. La llei permetrà ser més contundent i dir quines empreses tenen una funció social arrelada al territori i a la gent de veritat. (…) Les empreses d’economia social i solidaria -agradi o no- no són com altres empreses i les volem posar en valor en aquesta llei”, ha dit el director general d’Economia Social i Cooperatives, David Bonvehí, en una atenció als mitjans, en la qual ha admès que algunes empreses han fet un “mal ús” del concepte.
Bonvehí ha assenyalat que es tracta d’una norma “estratègica” per la legislatura i ha demanat al Parlament que doni “màxima celeritat” a la tramitació i que l’avali amb consens de “tot l’arc parlamentari”. El 2025, a més, coincideix amb l’any internacional del cooperativisme.
Precisament, Bonvehí ha afirmat que les cooperatives són “l’estendard” de l’economia social i solidària amb més de 4.700 entitats. Tot i això, la norma regula per primer cop l’activitat econòmica i solidària en conjunt, incloent també fundacions sense ànim de lucre, societats laborals o “altres fórmules jurídiques que tenen uns valors que fan millor la societat” i posen l’accent en treballar amb persones en risc d’exclusió o amb alguna discapacitat.
Segons els càlculs d’Empresa i Treball, l’economia social i solidària està integrada per 7.400 organitzacions amb més de 140.000 treballadors. La base social, és a dir comptant els socis, arriba a més de 3 milions de persones i el volum de facturació supera els 8.000 milions d’euros.
Entre les diverses fòrmules jurídiques que entren dins del paraigües de l’economia social i solidaria també hi ha les 27 mutualitats sense ànim de lucre que ofereixen prestacions com l’assistència sanitària, assegurança de vida o de defunció i els 200 centres especials de treball, que asseguren treball remunerat a persones amb discapacitat, donen feina a 29.500 persones a tot Catalunya.
“És un tipus d’economia responsable, amb un fort impacte territorial i social i que és competitiva i justa”, ha defensat Bonvehí, que espera que la norma “ajudi a articular” més iniciatives i fomenti l’activitat de les que ja existeixen.
La llei anirà amb línia amb el marc europeu i inclourà els valors i principis bàsics del cooperativisme com ara a l’entitat hi hagi primacia de la persona sobre el capital, que no tingui finalitat de lucre, la distribució limitada i transparent d’excedent, el funcionament democràtic i els sistemes participatius i la transformació social i feminista.
Un cop la norma rebi llum verda de la cambra catalana, el Govern elaborarà un reglament que acabarà de concretar els objectius i indicadors que han de diferenciar les empreses d’economia social de les altres companyies “de manera més concreta”. Un exemple podria ser l’arrelament territorial i la concreció que els proveïdors siguin catalans o de la mateixa comarca.
“Europa ens marca el camí, ens diu que l’economia social ha de tenir uns valors i indicadors que estem treballant amb el sector. El Govern vol tenir uns indicadors que donin resposta a les necessitats de Catalunya”, ha dit. La voluntat del Departament és que aquest reglament estigui llest abans que s’acabi la legislatura.
En aquest sentit, el Departament detalla a la norma no s’exclou cap tipus de forma jurídica però afegeix que serà “difícil” que empreses com ara SL o SA puguin demostrar que es regeixen de manera democràtica i que no reparteixen beneficis. De la mateixa manera, les fundacions hauran d’acreditar que la seva presa de decisions és democràtica.
D’altra banda, la norma inclourà un element innovador: la regulació de les economies comunitàries que es poden donar en associacions com ara de veïns i que no estan regulades a nivell estatal ni europeu.