Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

El Govern aprova l’estratègia per reduir la pobresa infantil a Catalunya i apropar-se més a la mitjana europea

|

- Publicitat -

El Govern ha aprovat l’estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya 2024-2030. El full de ruta, que s’ha presentat aquest dilluns, fixa com a objectius reduir la taxa de pobresa infantil i apropar-se a la mitjana europea. També es vol “tallar d’arrel” la transmissió intergeneracional de la pobresa. Per assolir-ho, es proposen dotze iniciatives clau a desenvolupar en els pròxims 5 anys. Entre aquestes hi ha la implementació d’una prestació universal per fill a càrrec, la millora del disseny de la Renda Garantida de Ciutadania, la gratuïtat de l’etapa 0-3, la universalització del lleure o un pla de xoc contra l’abandonament escolar. Actualment, un de cada tres infants a Catalunya es troba en situació de pobresa.

Publicitat

En concret, la taxa d’infants i adolescents que es troba en situació de pobresa o exclusió social a Catalunya se situa en el 32,5% l’any 2023. En total, 442.300 nens i nenes es troba en situació de pobresa o risc d’exclusió, 167.771 dels quals en risc de pobresa severa segons l’Enquesta de condicions de vida.

La taxa Arope a Catalunya el 2022 era del 31,7, per sobre de la mitjana de la UE (24,7). Espanya (32,2) només té per darrere Bulgària (33,9) i Romania (41,5). És a dir, se situa a la cua d’Europa a molta distància dels primers països: Eslovènia (10,3), República Txeca (13,4), Dinamarca (13,8) o Països Baixos (13,9).

“És una realitat inacceptable”

A l’inici de l’acte de presentació de l’estratègia, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha reconegut que el fet que Catalunya encapçali “per baix” les taxes de pobresa infantil en el conjunt de la UE “és una realitat inacceptable”. La vocació de l’estratègia, ha dit, és la reducció “substancial” de la pobresa. “No podem viure en un país en què el codi postal on neixes predetermini el teu futur”, ha afirmat també el conseller, que ha remarcat que el full de ruta proposat vol “tallar d’arrel” la transmissió intergeneracional de la pobresa. “És l’objectiu que ens marquem, que és ambiciós i hem de ser capaços d’assolir”, ha indicat. I és que entre els determinants que aboquen els infants a una situació de pobresa, segons s’ha explicat durant l’acte, n’hi ha dos que són clau: la situació laboral dels progenitors i el sistema de protecció a la infància. En el primer cas, una baixa participació laboral o baixa intensitat de treball hi influeixen. És el cas, per exemple, de jornades parcials o contractes temporals. Pel que fa a l’altre determinant, el que planteja l’estratègia és que una millora del sistema de protecció a la infància pot tenir un impacte directe relativament ràpid en la reducció de la pobresa.

Al seu torn, la consellera d’Educació Anna Simó ha constatat que el fet que un de cada tres infants estiguin en situació de pobresa o exclusió social és una realitat “devastadora”. Simó ha remarcat la importància de “trencar el cicle intergeneracional de pobresa i exclusió” i ha afegit que l’educació “hi té molt a dir” i pot desenvolupar diverses polítiques. A més, ha conclòs, “l’èxit educatiu només serà possible si es milloren condicions socials famílies, si hi ha inversió i es dona suport a l’alumnat amb més dificultats socioeconòmiques”.

Millora del sistema de prestacions

El full de ruta planteja una dotzena de propostes per reduir la pobresa infantil i impulsar el canvi en els pròxims cinc anys. Una de les principals és la implementació d’una prestació universal per fill a càrrec, una mesura que dependria del finançament de l’Estat per l’impacte pressupostari que suposa. Segons el conseller, l’esforç que suposaria pel pressupost de la Generealitat l’aprovació d’una prestació universal giraria al voltant dels 1.300 milions d’euros.

Campuzano ha assenyalat que l’estat espanyol és un dels 7 estats membres dels 27 de la UE que no tenen prestacions universals per a la criança de fills i ha apuntat que és una de les principals febleses que té, com a conseqüència, la taxa de pobresa infantil actual. Campuzano ha recordat que ja va traslladar la petició al govern espanyol i ha destacat que el plantejament de la prestació “serà imprescindible” i seria un dels objectius que es podrien incloure en el finançament singular.

D’altra banda, també es proposa millorar el disseny de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), garantir-ne la compatibilitat amb altres ajuts, un sistema integrat de prestacions amb finestreta única i integrar l’Ingrés Mínim Vital (IMV) amb l’RGC.
Escolarització universal i gratuïtat 0-3

El document també proposa l’escolarització universal i la gratuïtat dels 0-3 anys. En aquest sentit, la mesura persegueix consolidar la gratuïtat de l’etapa I2 i avançar en les etapes I0 i I1. A més a més, implementar un pla de xoc contra l’abandonament escolar, que inclou beques d’estudis i motxilles escolars, ajuts per anar de colònies i fer activitat complementària (sisena hora). Encara en l’àmbit educatiu, es planteja l’ampliació dels plans educatius d’entorn, la universalització del lleure educatiu i els ajuts individuals del 100% del menjador escolar.

Salut, habitatge i inserció laboral

Les altres mesures que recull l’estratègia són d’altres àmbits. D’una banda, en l’àmbit salut, la prevenció i abordatge de l’obesitat infantil i la millora de l’accés als Centres de Salut Mental Infantojuvenils (CSMIJ). En un altre front, es proposa més habitatge de lloguer social per a famílies vulnerables: reduir l’exclusió residencial a llarg termini, controlant el preu dels lloguers o amb ajudes a l’habitatge.

En l’àmbit laboral, reforç de la inserció i estabilitat laboral, ja que la desocupació, la baixa qualitat de l’ocupació i la inactivitat dels progenitors tenen un impacte “evident”. Per això, s’obrirà una línia de subvencions de foment a l’ocupació i s’establiran ajuts a la conciliació. Finalment, la dotzena mesura que recull el full de ruta és el foment de les polítiques informades en evidència.

Implicació de les entitats

Durant el seu discurs, Campuzano ha fet valdre que la proposta ha estat molt treballada amb entitats del tercer sector i ha destacat el suport singular de Save the Children. En un comunicat, l’ONG assenyala que l’estratègia és una “eina clau” perquè la pobresa no s’hereti i la reivindica com un “instrument essencial”. L’organització, que ha format part del Comitè tècnic i del Comitè assessor que ha dissenyat aquest full de ruta, subratlla que és “eina clau” per millorar la situació de 442.300 nenes i nens a Catalunya.

“És necessari trencar el cicle de transmissió intergeneracional de la pobresa perquè els infants i adolescents que avui es troben en aquesta situació no siguin adults pobres, i per això cal compromís i una inversió adequada”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya, en declaracions recollides en un comunicat. L’ONG recalca que la visió i la missió de l’estratègia és que tots els infants “tinguin les mateixes oportunitats per viure, créixer i assolir els seus projectes vitals”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí